Jim Carter: ”Media har skapat kontroversen”

TV

”Mr Carson” försvarar den hårt kritiserade våldtäktsscenen i ”Downton Abbey”

1 av 5 | Foto: Jim Carter, som spelar mr Carson i ”Downton Abbey”, försvarar den kontroversiella våldtäktsscenen i fjärde säsongen: ”Det som händer efteråt rättfärdigar scenen”, säger han till Nöjesbladet.

Våldtäktsscenen i ”Downton Abbey” har skapat rabalder i England.

Nu går Jim Carter, som spelar butlern Charles Carson, till attack – mot engelska tidningar.

– Den här så kallade kontroversen har skapats av media, säger han till Nöjesbladet.

Operasångerskan Nellie Melba (spelad av Kiri Te Kanawa) uppträder på slottet. Samtidigt möts gästande Lord Gillinghams kammartjänare Mr Green (Nigel Harman) och hushållerskan Anna May Bates (Joanne Froggatt) i köket en våning ner.

Mr Green gör närmanden. Anna finner situationen obehaglig och försöker lämna rummet. Då övermannas hon brutalt av Mr Green – som tvingar in henne i ett rum och våldtar henne.

Över 200 klagomål

Det är den här kontroversiella scenen i fjärde säsongen av ”Downton Abbey” som lett till en rasande debatt i England. Direkt efter att avsnittet sändes i brittisk tv i höstas mottog Ofcom, landets motsvarighet till svenska Granskningsnämnden, över 200 klagomål. Våldtäktsscenen har också fått skarp kritik från flera kolumnister i engelska tidningar.

En kritik som helt avfärdas av Jim Carter, som spelar den populära karaktären Charles Carson.

– Kontroversen har skapats av media snarare än vanliga människor. Själva våldtäkten var över väldigt fort och sedan läggs fokus på effekten av den, säger han till Nöjesbladet under ett besök i Stockholm.

Kritikerna har främst lyft fram olämpligheten i att använda våld mot kvinnor som chockeffekt i syfte att hålla liv i intresset för en tv-serie och kallat scenen sensationell och osmaklig.

”Det är hjärtskärande”

Men Jim Carter tycker att kritiken är missriktad och menar att scenen har ett mycket djupare syfte än så.

– Hon (Joanne Froggatt) gör en fantastisk rollprestation och det som händer sen berättar allt du behöver veta om våldtäkten, för det gestaltar våldet genom effekten det har på henne. Det är hjärtskärande. Och det rättfärdigar scenen, säger han.

Jim Carter jämför scenen med andra dramatiska händelser i serien.

– I första säsongen dog en turkisk man (Kemal Pamuk, spelad av Theo James) i en av huvudkaraktärernas säng (Lady Marys, spelad av Michelle Dockery), men blev det en stor kontrovers? Nej. I tredje säsongen var Carson, på ett autentiskt sätt, väldigt kritisk mot ett gaypar, men blev det en kontrovers? Nej. Den här så kallade kontroversen har skapats av två eller tre kritiker i media.

”Man såg inget våld”

– Och scenen var väldigt sensibelt filmad. Man såg inget våld alls, det bara antyddes.

Hon får ett knytnävsslag i ansiktet innan hon släpas in i ett rum där våldtäkten utförs.

– Ja, men resten visas inte.

Men har du förståelse för de tittare som blev upprörda efter att ha sett den här scenen?

– Ja, men de blev det för att Anna är en älskvärd karaktär och för att de inte vill att det ska hända henne, de blev inte upprörda över att det har skrivits in en våldtäktsscen i serien.