Auktionerar ut okänt manus till ”Rederiet”

Av: Erik Åberg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5 | Foto: PRIVAT
Emil och skuggmanuset

Nu säljs ett skuggmanus till ”Rederiet” på auktion.

Samlarobjektet gäller ett oinspelat avsnitt av kultserien.

Och enligt försäljaren kunde manuset förändrat hela serien.

I en låda bland massa gamla skolböcker låg skuggmanuset till ”Rederiet” avsnitt 160 från 1996. Emil Abrahamsson fick då för sig att sälja sin pappa, Magnus Abrahamsons, verk på auktionssajten Tradera.

– Manuset hade ju legat där så pass länge. Folk kan tycka att det är kul, det är ju lite speciellt, säger han.

Emil beskriver kort en dialog som återfinns i manuset. Intendenten Uno Kronkvist granskar sin vän Jokers händer och kommer med förslag på vad de borde användas till. Men exakt vad vill inte annonsören avslöja.

I det riktiga manuset som sedan blev avsnitt 160 får tittarna bland annat se när Uno försöker hitta vem som trakasserar färjans kapten och hur Junior Dahlén försöker hjälpa sin farfar från att bli lurad.

”Freja sprängdes”

Men manuset som Emil säljer är bara ett arbetsprov. Något som produktionen bakom serien använde sig av när de skulle rekrytera nya författare. Istället för att skriva direkt för en tv-sändning fick de ansökande skriva ett skuggmanus så produktionen kunde se vad de gjorde med handlingen.

– Om det står att Freja sprängdes i luften fick de antagligen inte jobbet, säger Hans Rosenfeldt som var en av seriens manusförfattare.

Men för Magnus Abrahamsson gick det bra. Trots att det i annonsen står att hans tolkning kunde ha förändrat hela serien.

– Det gick jättebra för honom. Han skrev några avsnitt för ”Rederiet” efter det, och är kvar i branschen i dag, säger Emil Abrahamsson.

Oklart värde

Hur mycket ett oinspelat manus är värt är oklart. Men Hans Rosenfeldt tror inte det ligger något större värde i verken.

– Jag tror inte det inbringar något. Jag har en hög som ligger på mitt kontor, det finns massor av dem. Det skulle vara ren kuriosa i så fall. Är de värda något kan jag sälja och utöka semesterkassan, säger han.

”Rederiet” är kultserien som utspelar sig på M/S Freja och sändes mellan 1992-2002 på SVT1 och SVT2.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN