Mark slår tillbaka mot prästkritiken

TV

Så ändrar Levengood i nya säsongen av ”Tro, hopp och kärlek”

1 av 7

Efter den första säsongen av ”Tro, hopp och kärlek” riktade flera singelpräster skarp kritik mot SVT för att de djupa samtalen klippts bort – och fokus låg nästan enbart på dejting.

Nu slår programledaren Mark Levengood, 52, tillbaka.

– Att programmet skulle vara en förlängd gudstjänst – då tycker jag att folk ska titta på söndagarna istället, säger Levengood.

Den första säsongen av SVT:s ”Tro, hopp och kärlek", där singelpräster söker kärleken blev en stor succé för kanalen med miljonpublik.

I den första säsongen tvingades singelprästerna dejta ett högt antal personer.

Inför säsong två har programledaren Mark Levengood drivit igenom förändringar. Det blir färre dejter.

– Jag ville förändra antalet deltagare. Jag tyckte att vi hade för många som dejtade, vilket gjorde att vi hamnade i ett läge där alla fick väldigt lite tid. Eftersom nästan alla som sökte till programmet var fantastiska blev det ett slöseri av människor. Så nu har vi dragit ner på antalet dejter jättemycket. Och nu får de som är med verkligen utvecklas, så att man förstår vad våra präster har att välja emellan, säger Levengood.

Han konstaterar att det har varit lyckat.

– Vi står inför en jätterolig och spännande andra säsong, säger han.

”Nästan missat prästrollen”

Efter den första säsongen fanns det en besvikelse hos flera av singelprästerna för att det inte fanns något utrymme för teologiska resonemang.

– Min upplevelse är att de har kommit närmare ”Bonde söker fru”-konceptet än vad jag hade hoppats. Jag känner en besvikelse. Ambitionen att visa prästrollen har de nästan missat, sa David Castor, som fann kärleken i programmet.

– De skulle ha vågat lite mer. Nu blev det likt andra typer av dejtingprogram. De kunde ha varit modigare, sa prästen Åsa Meurling.

Nu svarar Mark Levengood på kritiken.

– Deras yrke är att de är präster. Men därmed är det inte per automatik ett program om religion. Jag tycker att styrkan ligger i att präster är experter på människosjälen och de vet hur svårt det är med förhållanden. Sedan att programmet skulle vara en förlängd gudstjänst – då tycker jag att folk ska titta på söndagarna istället. Det finns inte plats för det i det här programmet, säger han. 

Den andra säsongen börjar den 13 september i SVT1, och består av sju avsnitt.