Camilla Kvartoft och Felix Herngren i nytt SVT-program

Ska undersöka Sveriges krisberedskap

Amanda Alvarsson/TT

Uppdaterad 2023-03-06 | Publicerad 2022-04-17

"Det blir alltid lite roligt när du är med" säger Camilla Kvartoft till Felix Herngren.
"Det blir alltid lite roligt när du är med" säger Camilla Kvartoft till Felix Herngren.

Hur reagerar Sverige i kris?

Det ska programledarna Camilla Kvartoft och Felix Herngren försöka ta reda på i SVT:s nya program ”Samhällskollaps”.

En invasion och en hackerattack är två scenarier tittarna kommer att få se simuleringar av i det nya programmet om Sveriges krisberedskap. I varje avsnitt medverkar representanter från flera av landets myndigheter, mediekanaler och säkerhetsansvariga i en panel.

Programidén föddes av den katastroftänkande skådespelaren Felix Herngren när han under coronapandemin satt framför presskonferenser. Han upplevde att de ansvariga inte riktigt visste hur de skulle hantera krisen, berättar han.

– En krismyndighet som känns osäker inför en ganska väntad kris – undrar hur det ser ut om andra saker skulle hända?

Camilla Kvartoft och Felix Herngren leder SVT:s nya programsatsning "Samhällskollaps".
Camilla Kvartoft och Felix Herngren leder SVT:s nya programsatsning "Samhällskollaps".

Svennebanan-frågor

Samhällsjournalisten Camilla Kvartoft (”Veckans brott”) tyckte att frågeställningen var högst relevant och intressant när Herngren presenterade idén för henne.

– Jag har också sett hur man famlat lite under coronakrisen. Felix är något av en prepper och ganska orolig, det kunde jag inte riktigt dela, men jag har ett intresse för hur samhället fungerar, säger hon.

Programledarnas infallsvinklar i frågan kring Sveriges beredskap skiljer sig. Journalisten Camilla Kvartoft ser det från ett samhällsperspektiv medan Felix Herngren står för det mer mänskliga. De hoppas att kombinationen gör att programmet når en bredare publik.

– Jag ställer lite svennebanan-idiotfrågor men jag har tänkt mycket på det här. I viss mån kanske jag lyckas pricka rätt i att ställa en oväntad fråga som inte är journalistiskt grundad – utan mer utifrån att jag är farsa, säger Herngren.

– Det är verkligen ett allvarligt samhällsproblem, men vi är lite mer personliga och det blir alltid lite roligt när du är med, säger Camilla Kvartoft.

”Faktiskt hänt på riktigt”

Det har från början funnits en klar bild av hur programmet ska se ut, men att göra varje simulering trovärdig har visat sig vara ett stort jobb.

– Vår redaktion har gjort väldigt mycket research för att verkligen förstå hur det är uppbyggt. Sen har vi också känt att nu överdriver vi lite men när vi har jobbat har de här sakerna faktiskt hänt på riktigt. Det har varit stora it-attacker, det var Kalix kommun, Coop, det blev en stor storm nere i Skåne, elavbrott och Swish som legat nere, säger Camilla Kvartoft.

– Det är mycket som har infriats tyvärr, lägger Felix Herngren till.

Programmet har premiär den 20 april på SVT1 och SVT Play.

LÄS VIDARE