Tv-serier

”Babylon Berlin” är en kaotisk, dekadent och mäktig upplevelse

Av: 

Karolina Fjellborg

Volker Bruch i ”Babylon Berlin”.
Volker Bruch i ”Babylon Berlin”.

TV

TV-RECENSION Det går inte att sluta titta på den här tyska monstersatsningen, om 1929 års vilda och galna Berlin.

Betyg: 4 av 5 plus
Babylon Berlin
SVT
Säsong 1
Av Tom Tykwer, Achim von Borries och Henk Handloegten, med bl a Volker Bruch, Liv Lisa Fries, Peter Kurth, Matthias Brandt, Leonie Benesch och Ernst Stötzner.


KOSTYMKRIMINALARE Har du inte tid att lägga tolv timmar på "Babylon Berlin" den här sommaren, så börja inte ens titta – för du kommer inte att kunna, eller vilja, sluta.
Så uppslukande är den här tyska brakbudgetsatsningen från 2017, vars första två säsonger (en tredje är på gång) SVT visar som en enda, på åtta avsnitt à 90 minuter.
Skådeplatsen är 1929 års Berlin. En kaotisk, dekadent och vild stad som vibrerar av liv, fest, nattklubbar och frigörelse, men också präglas av fattigdom, arbetslöshet, våld, politiska oroligheter, organiserad brottslighet och trauman från första världskriget.

Än så länge lever Weimarrepubliken – den korta tid av bräcklig demokrati som rådde i Tyskland mellan kejsardömets fall och nazisternas maktövertagande – men Hitler står i kulisserna, demokratins dagar är räknade, och staden är som en enda stor dynamitladdning redo att explodera när som helst.
Vår ledsagare in i denna enormt häftigt återskapade värld är Gereon Rath (Volker Bruch). En polis och första världskriget-veteran från Köln som självmedicinerar sitt posttraumatiska stressyndrom – sin "granatchock" – med morfin, och kommer till staden för att utreda ett fall av utpressning.
Den andra bärande rollfiguren är Charlotte Ritter (Liv Lisa Fries). En ung kvinna från slummen, som festar (och ibland prostituerar sig) på den raffiga klubben Moka Efti på nätterna, och på dagtid extraknäcker hos polisen med att katalogisera mord.
"Babylon Berlin" har alltså en kriminalseries ram; förutom utpressning handlar det, bland annat, om mord, tortyr, massakrer och ett tåg med olaglig last. Men det som gör serien till en sådan mäktig upplevelse är snarare skildringen av staden – av smutsen, glamouren, eländet, synden, lusten, drogerna, vreden och den politiska instabiliteten – och mötet med dess myller av gangstrar, korrupta poliser, knarkande "krigsneurotiker", prostituerade, dragartister, vapentillverkare, kommunister, sovjetiska kontrarevolutionärer, statskuppsivrare, spioner, smugglare och porrfilmsproducenter.

Man blir svårt förförd.


”Babylon Berlin” har premiär i SVT den 20 juni.

Se det här också: Tom Tykwer regisserade filmen "Parfymen: Berättelsen om en mördare" (2006), efter Patrick Süskinds roman. Men har du sett den tyska tv-serien inspirerad av samma bok? "Parfymen" finns på Netflix.


Visste du att... Volker Bruch även gjorde en av huvudrollerna i miniserien "Krigets unga hjärtan", som SVT visade 2013?


Just nu... väntar jag på att SVT ska börja visa "Deutschland 83"-uppföljaren "Deutschland 86", som sändes i Tyskland i höstas.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS

Beställ muminmuggen Fiske lagom till Mumindagen - nu till rabattpris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp muminmuggen här!


Publisert:

LÄS VIDARE

De 21 hetaste tv-serierna sommaren 2021

ÄMNEN I ARTIKELN

Tv-serier

Tv-recensioner

SVT, Sveriges Television