”Chernobyl” är en stenhård käftsmäll till serie

TV-RECENSION Svenske Johan Renck har regisserat miniserien ”Chernobyl”, som är både en enastående katastrofskildring och en brännande varning för vår tid.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
Chernobyl
HBO Nordic
Del 1-3
Av Craig Mazin, med bl a Jared Harris, Stellan Skarsgård, Emily Watson, Paul Ritter, Jessie Buckley, Con O'Neill och David Dencik.


DRAMA Stålsätt dig, för "Chernobyl" är fasansfull tittning. En djupt tragisk och tryckande intensiv miniserie som andas och osar av död.

Kanske inte något för alla.
Men den femdelade serien – som alltså berättar historien om Tjernobylkatastrofen i nuvarande Ukraina, dåvarande Sovjetunionen, 1986 – är också fantastiskt bra.

Manusförfattaren Craig Mazin och svenske regissören Johan Renck har gjort en käftsmäll till serie, som varnar, förklarar, skrämmer och berör. Som skildrar förvirring, smältande skinn på gruvliga dödsbäddar, enorma personliga uppoffringar – och mörkläggningar, kommunistisk desinformation och förödande beslut. Som periodvis rör sig på något som liknar skräckfilmsmark, utan att någonsin kännas sensationslysten eller förlora känslan av autenticitet.
Serien börjar med ett självmord i Moskva 1988, precis två år efter katastrofen. Sedan tas vi tillbaka till den ödesdigra natten i april 1986, då reaktor fyra i Tjernobyls kärnkraftverk, i utkanten av staden Prypjat, exploderade, och en av historiens allra värsta mänskligt orsakade katastrofer blev ett faktum.
Efter den första skakande timmen, som utspelar sig i och kring kärnkraftverket, gör seriens huvudpersoner entré på allvar.

Jared Harris spelar vetenskapsmannen Valery Legasov, som valdes ut av Kreml för att undersöka olyckan – och insåg vidden av katastrofen långt innan politikerna gjorde det.
Stellan Skarsgård är Boris Shcherbina. En höjdare inom partiet som ansvarade för regeringens utredning.
Och Emily Watson gör rollen som kärnfysikern Ulana Khomyuk. En uppdiktad person som får representera de många forskare som grävde efter sanningen om olyckan, för att kunna förhindra att historien skulle upprepa sig.
David Dencik är med i korta scener som Gorbatjov, och ytterligare en viktig roll – den som en vanlig ung kvinna som tillsammans med sin man går ett fruktansvärt öde till mötes – spelas av Jessie Buckley.

Har du bara tid för en enda serie till just nu är det den här du ska se.

För ”Chernobyl” är inte bara en enastående katastrofskildring – utan även en brännande påminnelse om hur illa det kan gå när den politiska makten inte lyssnar på vetenskapens obekväma sanningar.


”Chernobyl” har premiär på HBO Nordic den 7 maj.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE