Steve Carell

Charmiga fånigheter och en släng av politisk satir med Steve Carell

Så bra är Netflix-komedin ”Space Force”

Av: 

Karolina Fjellborg

”Space Force”.
”Space Force”.

TV

TV-RECENSION ”The office”-duon Steve Carells och Greg Daniels nya arbetsplatskomedi når inte några jättehöjder. Men den kraschar heller aldrig, tack vare en stabil uppställning skådespelare och en strid ström av charmiga fånigheter.

Betyg: 3 av 5 plus
Space Force
Netflix
Säsong 1
Av Greg Daniels och Steve Carell, med bl a Steve Carell, John Malkovich, Lisa Kudrow, Ben Schwartz, Diana Silvers, Tawny Newsome, Jimmy O Yang, Noah Emmerich.


KOMEDI I ”Space Force” gör Steve Carell sin första stora komiska tv-roll sedan åren som Michael Scott i Greg Daniels amerikanska version av ”The office” (2005-2013).

Här är Carell och Daniels gemensamma avsändare, och Carell spelar den fyrstjärnige generalen och piloten Mark R Naird, som länge har drömt om att få basa över flygvapnet – men i stället till sin förvåning blir utsedd till att leda den nyligen bildade sjätte grenen av USA:s väpnade styrkor; rymdstyrkan. Presidenten vill ha ”stövlar på månen” senast 2024, och en frustrerad men plikttrogen Naird förflyttas, tillsammans med sin familj, till en avlägsen bas i Colorado för att se till att USA uppnår ”total rymddominans”.
Där blir ”Space Force” en sorts arbetsplatskomedi, bland självgoda vetenskapsmän, drillade militärer och en enerverande sociala medier-expert (Ben Schwartz). Men ”Space Force” skiljer sig från Daniels ”The office” och efterföljande ”Parks and recreation” både till utseende och ton. Här är looken storslagen och dyr i stället för fejkdokumentär, och Naird är – till skillnad från Michael Scott – ingen direkt klåpare, utan en hård och härdad yrkesmilitär, som försöker undertrycka sina känslor tills de då och då sipprar ut i Carells signaturfalsett.
Och även om ”Space Force” till viss del ägnar sig åt politisk satir (även om den inte nämner några namn), är den inte heller någon rapp och sylvass ”Veep”. Garven här är inte lika höga, och inte alls lika många.
Men efter en lite skakig start utvecklar ”Space Force” andra styrkor. Som ett förvånansvärt varmt och gulligt drag, där framför allt den tjafsiga men respektfulla relationen mellan Naird och hans högra hand doktor Adrian Mallory (precis lagom uppblåst spelad av John Malkovich) utgör hjärtat.
Att man inte lyckas göra något vettigt av Nairds tonårsdotter Erins (Diana Silvers) närvaro på tio hela avsnitt är visserligen en plump, men med Carell i fin form och skådespelare som Lisa Kudrow (som spelar Nairds fru), Noah Emmerich (otippat rolig här), Jimmy O Yang, Jane Lynch, Patrick Warburton och Dan Bakkedahl i roller av olika storlek har man ändå aldrig tråkigt.


”Space Force” har premiär på Netflix den 29 maj.

Se även ... ”Veep”-skaparen Armando Iannuccis rymdkomedi ”Avenue 5”, med Hugh Laurie i huvudrollen och svenske Adam Pålsson i en mindre roll. HBO Nordic.


Visste du att ... Steve Carell även har skapat polisserieparodin ”Angie Tribeca” (ihop med sin fru Nancy Carell)? Fyra säsonger finns att streama på Comhem Play.


Just nu... kan du även se Lisa Kudrow på Netflix i den hyllade brittiska dramakomedin ”Feel good”, som hade premiär ni mars.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en bra ljudbok i sommar – just nu får du BookBeat gratis i en hel månad!

BookBeat


Publisert:

LÄS VIDARE

Julens bästa streaming – 30 nya filmer och tv-serier

ÄMNEN I ARTIKELN

Steve Carell

John Malkovich

Netflix

Tv-recensioner

Lisa Kudrow