En serie med sällsynt dålig smak

David E Kelleys ”Big sky” inleder Star-satsningen på Disney+

”Big sky”.
”Big sky”.

TV-RECENSION Disneys lansering av den nya kategorin Star börjar inte med någon speciellt imponerande uppställning av nya serier.
Det är visserligen David E Kelley som ligger bakom ”Big sky” – men även solen har sina fläckar.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus
Big sky

Del 1-4
Av David E Kelley, med bl a Katheryn Winnick, Kylie Bunbury, Brian Geraghty, John Carroll Lynch, Valerie Mahaffey, Natalie Alyn Lind, Jesse James Keitel, Jade Pettyjohn, Ryan Phillippe.


KRIMINALTHRILLER Den 23 februari lanserar Disney+ den nya kategorin Star, med tanken att erbjuda vuxna tittare ett bredare innehåll. Och bland den handfull nya serier som kallas för Star originals, och alltså inte tidigare har visats i Sverige, finns den här kriminalthrillern av David E Kelley, som hade amerikansk premiär i ABC i höstas.
Kelley är en av de mest välrenommerade manusförfattarna och producenterna inom amerikansk tv, med titlar som ”Ally McBeal”, ”Boston legal” och, på senare år, ”Big little lies”, ”Mr Mercedes” och ”The undoing” på sitt cv. Men ”Big sky” är inte en av hans finare stunder.
Serien utspelar sig i Montana (men är inspelad i British Columbia) och är baserad på CJ Box bok ”The highway”.

Cassie Dewell (Kylie Bunbury) och Cody Hoyt (Ryan Phillippe) driver en privatdeckarbyrå ihop i en småstad, och ligger även med varandra trots att Cody på pappret fortfarande är gift med expolisen Jenny (Katheryn Winnick). Cassie och Jenny slåss därför, bokstavligt talat, över Cody – men måste sedan lägga sitt personliga agg mot varandra åt sidan och jobba tillsammans när två unga systrar (Natalie Alyn Lind och Jade Pettyjohn) blir kidnappade av en lastbilschaufför (Brian Geraghty) som har för vana att röva bort prostituerade.
”Big sky” tar sig en aning efter det fatalt usla första avsnittet, som är en sådan uppvisning i ”Criminal minds”-inspirerad dålig smak att man tappar hakan – men sedan avslutas med en snygg vändning som höjer insatserna. Miljöerna är vackra och bitvis får man lite av samma udda småstadskänsla som Kelley tidigare har förmedlat med större framgång i andra serier. Och även om Bunbury och Winnick har hopplösa karaktärer att jobba med, görs finare insatser i mer färgstarka biroller. John Carroll Lynch spelar en riktigt dubiös polis, Brooke Smith är hans mer sympatiska fru, och Valerie Mahaffey gör en fullkomligt rubbad mammaroll.

Men om det här är värt ens tid?
Det är ytterst tveksamt.


”Big sky” har premiär på Disney+ den 23 februari.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE