Mysig ”LasseMaja”-serie med entusiastiska skådisar

”LasseMajas detektivbyrå”.
”LasseMajas detektivbyrå”.

TV-RECENSION Förra julen gav C More Sveriges barnfamiljer en alldeles förtjusande Ture Sventon-serie.
I år fortsätter de på detektivspåret, med lite svagare men klart godkänt resultat.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
LasseMajas detektivbyrå
C More
Del 1-4
Av Jessica Ericstam, med bl a Anders Jansson, Ellen Sarri Littorin, Elis Nyström, Clara Henry, Shebly Niavarani, Sussie Eriksson, Madeleine Martin, Philip Oros.


FAMILJESERIE Författaren Martin Widmarks och illustratören Helena Willis pusseldeckare om barnen Lasse och Maja, som driver en detektivbyrå i den lilla staden Valleby, har, efter sex långfilmer och en julkalender i SVT år 2006, nu blivit tv-serie hos C More. Sex mysterier – ”Brandkårsmysteriet”, ”Skolmysteriet”, ”Modemysteriet”, ”Kyrkomysteriet”, ”Sjukhusmysteriet” och ”Kärleksmysteriet” – löses i lika många avsnitt.
Elis Nyström (”Panik i tomteverkstan”) och Ellen Sarri Littorin (”Revansch”) spelar huvudrollerna som Lasse och Maja, och Anders Jansson har tagit över den roll som polismästare som Tomas Norström tidigare har spelat i samtliga filmatiseringar.

Jansson gör direkt rollen till sin egen, och spelar polismästaren som en älskvärd men hopplös typ, som lätt blir bortkollrad av damer men framför allt mest är intresserad av att skaka liv i sin gamla dansbandskarriär, och få uppträda med sitt nygamla band Randolphz på Vallebydagen. Ett sidospår som verkar löpa genom hela serien och kanske får lite mer plats än det förtjänar.
Andra Vallebybor som barnen kommer att känna igen är kaféägarna Sara Bernard (Clara Henry) och Dino Panini (Philip Oros), reportern Sigge Jansson, som här dock är en kvinna (Madeleine Martin), juveleraren Muhammed Karat (Shebly Niavarani), den stroppiga hundägaren Ivy Roos (Anna Sise), prästen (Christer Fant), museichefen Barbro Palm (Sussie Eriksson) och hotelldirektören Ronny Hazelwood (Schiaffino Musarra).
Fler kända ansikten, som Alexander Karim och Anna Blomberg, dyker upp i gästspel, och alla verkar ha väldigt roligt med sina roller i en serie som överlag är mysig och på smittande gott humör och levererar lagom kluriga mysterier och en strid ström av säregna figurer.
En viss del den hemtrevliga pyttestadskänslan från böckerna har dock gått förlorad, och jämfört med de två senaste filmerna – Josephine Bornebuschs ”Det första mysteriet” och Moa Gammels ”Tågrånarens hemlighet”, som såg väldigt olika ut men båda hade en tydlig och genomtänkt estetik – känns den här varianten av ”LasseMajas detektivbyrå” aningen stilmässigt oinspirerad.


”LasseMajas detektivbyrå” har premiär på C More den 4 december.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE