Sexexpert på låtsas

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: TV3

”Sex and the city” rullar igen och seriens huvudperson har aldrig varit större. Varken i star quality och kroppsligt omfång.

En riktig filmstjärna är fortfarande en riktig filmstjärna: störst, rikast och vackrast. Se på Tom Cruise. Se på Julia Roberts.

Å andra sidan spelar de – och en handfull andra glamourösa glidare – i en egen liga. De kan välja och vraka bland alla erbjudanden och de klarar dessutom av en rad misslyckanden utan att deras stjärnor störtdyker ner från himlen och rakt in i dubiösa b-filmsproduktioner med Gary Busey i huvudrollen.

Men för de andra, visserligen framgångsrika, långfilmsaktörerna i Hollywood blir det allt svårare att få plats i det bländande rampljuset. För där står nämligen tv-seriernas förgrundsfigurer och skiner, välbetalda och exponerade på prime time en gång i veckan. Jennifer Aniston, Rob Lowe, Sarah Michelle Gellar, Noah Wyle, Kelsey Grammer. Listan kan göras hur lång som helst.

– Oh, my God! James Gandolfini! Jag måste ha en autograf, ska tidigare nämnda Julia Roberts ha sagt efter en Golden Globe-gala för ett par år sen, när hon fick syn på den koleriske köttbullen från maffiaserien ”The Sopranos” i kön till efterfestens dignande buffé.

Roberts reaktion vittnar om en något påklistrad ödmjukhet, men den vittnar också om vilken status den gamle kämpen Gandolfini plötsligt uppnått i Hollywood.

Ett annat anmärkningsvärt genombrott de senaste åren stavas Sarah Jessica Parker. Som den frispråkige sexkolumnisten Carrie Bradshaw i ”Sex and the city” har den 37-åriga skådespelerskan katapulterat sig in i de flesta tv-tittande människors medvetanden världen över. För även om Parker ”existerat” sedan mitten av 80-talet, och även om hon på sitt CV kan stoltsera med stora filmroller mot Steve Martin, Nicholas Cage och Bruce Willis, så är det tack vare HBO:s minst sagt sexorienterade dramedy som hon med gott samvete kan trycka epitetet ”världskändis” på sitt visitkort. En amerikansk tidning kallade henne nyligen”a walking, talking sexual liberty”, en ordvitsig beskrivning, som är mer relevant i fallet Carrie Bradshaw än i fallet Sarah Jessica Parker:

– Jag hatar att prata om sex. Och jag röker fejkade cigaretter i serien, säger hon till magasinet Elle UK, i ett försök att slippa alla ofrånkomliga paralleller som görs mellan hennes privata jag och den spelade karaktären.

Men det är naturligtvis svårt att undvika dem, parallellerna, alltså. De kommer med uppgiften och när man dessutom tar sig an en roll som i så stor utsträckning involverar sex, älskar förstås tidningarna att låta fiktion flyta ihop med verklighet. Carrie Bradshaw blir Sarah Jessica Parker – en runtknullande, observerande sexkolumnist på Manhattan som aldrig tycks finna den rätte. Men det är fel, förstås.

SJP är sedan fem år tillbaka gift med skådespelaren Matthew Broderick, som gör stor succé på Broadway med Mel Brooks-musikalen ”The Producers”. Tillsammans väntar de nu barn, vilket har tvingat ”Sex and the city’s” stylister att så trovärdigt som möjligt övertyga de amerikanska tittarna (i Sverige ligger vi ett par säsonger efter USA) om att Carrie numera gillar lite säckigare kläder, som inte avslöjar lika mycket.

– Det var inte speciellt planerat det här med barn. Vi visste att vi ville ha ett, men våra jobb gör att vi inte träffas varje dag, konstaterar Sarah Jessica innan hon går loss i våldsam hyllning av sin make, mannen vi en gång såg i ”Fira med Ferris”.

– Han är litteratur! Han är vad jag alltid ha velat ha? När jag träffade honom kände jag direkt att det var rätt. Han var den roligaste person jag någonsin mött, samtidigt som han var hur torr som helst, berättar Parker som i Broderick såg tidningen ”The New Yorker” förkroppsligad.

Vad hon såg i Robert Downey Jr är däremot höljt i crackdimmor. Men de bodde ihop under sju år i slutet av 80-talet och början av 90-talet. När hans drogproblem eskalerade blev det emellertid ohållbart för Parker, en enligt utsago ytterst skötsam tjej, att vara kvar vid hans sida även om hon brottades med stora samvetskval eftersom hon insåg vartåt det barkade (Downey Jr dömdes några år efter deras uppbrott till fängelse).

I stället började hon att träffa den man som av en enig och internationell presskår kunde tituleras ”världens hetaste singel-hunk” (ursäkta Amelia-vokabulären) – presidentsonen John F Kennedy Jr.

– Han såg mig i en pjäs och skrev sen ett brev, där han frågade om jag ville äta middag med honom. Det finns inget mer förförande än kärleksfulla brev, och det här var den gamla skolans brev, långt före e-mails, berättar Sarah Jessica, som beskriver ”John John” som vacker, begåvad och övernaturligt sexig, vilket inte bara är trevliga citat för en journalist att sätta på pränt utan det antyder också att hon och Matthew förmodligen har det rätt bra ihop. De kan, som det verkar, sitta i sitt sommarhus i exklusiva The Hamptons och prata om gamla ligg utan att det tar hus i helvete. För hur vågar hon annars lägga ut texten så totalt i rikspress?

Svenska skådespelare vågar ju – om man nu jämföra dem på samma dag – knappt avslöja vilken som är deras favoritblomma. Men Parker framstår över huvud taget som oerhört avslappnad i sin roll som jagad och hyllad världskändis – trots att skvallertidningar ständigt ligger i buskarna, beredda att slå hennes äktenskap i spillror. När hon vann en Golden Globe för sin roll i ”Sex and the city” förra året och glömde nämna sin man i tacktalet, slog flera publikationer genast fast ”att det var kris i äktenskapet”.

En insinuation hon tog med ro – och tar med ro.

– Det var väl inte mitt äktenskap som var nominerat till det där priset, konstaterar hon lugnt.

I USA rullar nu den nionde säsongen av succéserien. Sarah Jessica Parker spelade högt när hon tackade ja till rollen som Carrie Bradshaw, då temat var minst sagt kontroversiellt, inte minst i USA. Men i dag ångrar hon sig knappast. Hon är populärare än nånsin och fakturerar lika mycket per avsnitt som hon tidigare tjänade för en hel film. Framtiden är, milt uttryckt, säkrad. Ändå är en tionde vända med Carrie, Samantha och Miranda är planerad. Det kan till och med bli en elfte. Men sen är det slut – inga fler Cosmopolitans.

Och vid det laget är Sara Jessica Parker inte bara lyckligt gift. Hon är mamma också. Carrie, då?

Äh, vi skulle ju inte jämföra?

arkiv Sarah Jessica Parker

Filip Hammar (puls@aftonbladet .se)

Publicerad: