”De har tjejer för att tjäna pengar”

avJoni Nykänen

Micke Leijnegard sågar TV4:s satsning på kvinnliga profiler

Foto: Foto: PETER KJELLERÅS
Micke Leijnegard, 46, är en av alla de män som SVT har satsat på som nöjesprofil. Att grannkanalen TV4 har flera kvinnor som leder underhållningsprogram på bästa sändningstid avfärdar han som ett knep för att tjäna pengar. ”Det finns ingen Robin Hood-tanke”, säger han.

Där SVT misslyckas når TV4 framgångar.

Men de har kvinnor i rutan för att tjäna pengar, menar SVT-programledaren Micke Leijnegard, 46.

– Det finns ingen ”Robin Hood”-tanke, säger han.

Klicka för större version.

Programledaren Micke Leijnegard gör succé i rutan med ”Mästarnas mästare”. Samtidigt växer missnöjet på kanalen då inte en enda kvinna leder ett stort underhållningsprogram på bästa sändningstid. Kvinnorna finns dock i grannkanalen TV4.

– Jag tror inte det finns någon god ”Robin Hood-tanke” hos Fyran. Deras syfte är att tjäna pengar och kvinnor säljer. Både män och kvinnor tittar på snygga kvinnor. Kvinnorna för att de är uppfostrade i att se hur man ska se ut för att duga. Männen för att de är attraherade. Det är samma sak i tv-världen, säger Micke Leijnegard.

”Borde vara bättre”

– SVT borde satsa på kvinnor för att markera ett politiskt ställningstagande och för att komma åt ett samhällsproblem. Där borde vi vara bättre än vad vi är, fortsätter Leijnegard.

TV4:s programchef Fredrik Arefalk håller inte med.

– Vi har duktiga och kompetenta programledare som behövs. Både män och kvinnor. Det är viktigt för oss att ha män och kvinnor i alla program. Det har inget att göra med sådant som Leijnegard resonerar kring, säger Fredrik Arefalk.

Ingen slump

Arefalk anser att TV4 aldrig behövt anstränga sig för att ha kvinnliga profiler.

– Det har alltid varit självklart, säger han.

Leijengard tror att slumpen ligger bakom ojämlikheten på bästa sändningstid just i år.

– Det finns ingen konspiration eller någon som säger ”i år satsar vi på männen i SVT”, säger han.

Martin Österdahl, programbeställare i SVT, menar att det är en utmaning för public service att behålla profiler eftersom lönerna inte är lika höga som hos TV4.

– Bevisligen lyckas vi behålla manliga profiler. Så det är ingen ursäkt, säger han.