2018 års tio bästa tv-serier

Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: BBC America/HBO.

TV

Fantastiska väninnor, en psykopatisk yrkesmörderska, kompromisslöst mörker i Södern och rika knölar.
Här är tv-seriena som var bäst 2018, enligt Nöjesbladets Karolina Fjellborg.

Foto: HBO.
”My brilliant friend”.

1. My brilliant friend


Den första boken i Elena Ferrantes Neapelkvartett, om den komplicerade – starka men bångstyriga – vänskapen mellan Elena Greco och "Lila" Cerullo, blev årets mäktigaste, vackraste och mest perfekta tv-serie. En tidlös, intensiv och intelligent skildring av flickors och kvinnors relationer och förutsättningar i männens värld, som kändes omedelbart klassisk. Och herre min skapare vilken utomordentlig rollbesättning.
HBO Nordic


Foto: BBC America.
”Killing Eve”.

2. Killing Eve


Årets stora överraskning. Jodie Comer och Sandra Oh glänste som två kvinnor som blev besatta av varandra – den ena en psykopatisk yrkesmörderska och den andra agenten som jagar henne – i en våldsam, galghumoristisk och genomgående apart pärla som tog det gamla, traditionellt maskulina spiondramat till helt nya platser.
HBO Nordic


Foto: Hulu.
”The handmaid’s tale”.

3. The handmaid's tale


Där den första säsongen av den här dystopiska, brutala serien baserad på Margaret Atwoods bok om ett nära framtida USA där kvinnor har reducerats till avelsdjur på två ben var en total käftsmäll, var den andra mer ett tröstlöst vadande genom becksvart, obarmhärtig misär. Men "The handmaid's tale" står sig som den mest skrämmande och politiskt centrala serien av i dag.
HBO Nordic


Foto: Johan Paulin/SVT.
”Vår tid är nu”.

4. Vår tid är nu


Det här såpiga men inte desto mindre eleganta, oerhört välgjorda svenska kostymdramat om familjen Löwander och personalen på deras restaurang Djurgårdskällaren, och ett Sverige i förändring, fortsatte att imponera så mycket att SVT borde ha utfärdat gåshudsvarning inför vissa avsnitt.
SVT


Foto: HBO.
”Succession”.

5. Succession


Familjedysfunktion, giftig dialog, kallhamrad cynism och allmänt vidrigt beteende på hög nivå. Jesse Armstrongs HBO-drama Succession, om den svinigt rika medieimperium-familjen Roys elake patriark och hopplösa barn, hade kanske inget jättedjup att skryta med, men var skamlöst underhållande. I princip hela tiden.
HBO Nordic


Foto: AMC.
”The terror”.

6. The terror


Netflix gav oss en dos välgjord, vemodig och vuxen skräck med "The haunting of Hill House", men årets främsta skräckserie i min bok var ändå den här urtjusiga kostymrysaren från AMC om den olycksaliga Franklinexpeditionen, med bland andra Jared Harris och Ciarán Hinds. Galenskap, förtvivlan och ohyggliga fasor i ett genomfruset arktiskt helvete.
Amazon Prime Video


Foto: HBO.
”Sharp objects”.

7. Sharp objects


Gillian Flynns bok "Vassa föremål", om smärtsamma minnen, självskadebeteende, ondska och hyckleri i sydstatssocieteten, blev en långsamt pyrande psykologisk thriller med atmosfärrika miljöer, ett kompromisslöst mörker, suggestiv regi och lysande skådespelarinsatser av Amy Adams och Patricia Clarkson.
HBO Nordic


Foto: Netflix.
”GLOW”.

8. GLOW


Klart bästa Netflix-serien 2018. Alison Brie, Betty Gilpin och resten av det dynamiska gänget fortsatte att underhålla monumentalt som halvproffsiga wrestlare i en andra säsong av det glittriga lyckopillret "GLOW". En 80-talsfrossa fylld till brädden med kitsch, systerskap, humoristisk feminism, tidstypisk musik, stora hår och ännu större personligheter.
Netflix


Foto: BBC Pictures.
”En engelsk skandal”.

9. En engelsk skandal


Strax före jul gled den här bisarra och brutalt underhållande, verklighetsbaserade och väldigt brittiska delikatessen in som en av årets självklara höjdare. Tre tajta, väldisponerade timmar med en briljerande Hugh Grant i absolut toppform som en charmig men jävlig buffel till politiker, som försöker få sin före detta älskare mördad.
SVT


Foto: Ulrika Malm/SVT.
”Bonusfamiljen”.

10. Bonusfamiljen


Jag gillade verkligen "Gråzon" (C More), "Det som göms i snö" (Kanal 5), "Andra åket" (SVT) och "Helt perfekt" (Kanal 5) – men årets starkaste svenska kort efter överdängaren "Vår tid är nu" var ändå "Bonusfamiljen", som levererade en suverän uppföljarsäsong. Och roligast av alla var, återigen, Fredrik Hallgren och Petra Mede.
SVT


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE