– Jag visste att det var kört

Av: Johannes Selåker

Publicerad:

Robban avslöjar efter öl med den tävlingsansvarige: Så här riggade TV4 finalen

1 av 4
Mirre vann sista grenen överlägset – och blev slutgilitig segrare i ”Robinson”. Hon fick ingen lina kapad – medan ”Robban” störtade i vattnet.

Mirre vann ”Robinson” på knock.

Men finalen var skräddarsydd för henne.

– Det är omöjligt att vinna ”Robinson” utan att ha produktionen med sig, säger förloraren Robert Andersson.

”Det är omöjligt att vinna utan att ha produktionen med sig”, säger ”Robban”.
”Det är omöjligt att vinna utan att ha produktionen med sig”, säger ”Robban”.

I går fick tittarna se Mirre Hammarling vinna överlägset i finalen av ”Robinson”. Men nu avslöjar Robban att han fick veta att tävlingen var riggad.

Kvällen innan finalen var stämningen i ”Robinson”-lägret uppsluppen. Robert Andersson berättar att han drack öl med den tävlingsansvariga. Efter ett par stycken blev de förtroliga.

Enligt Robban sa den tävlingsansvariga då att den avgörande tävlingen utformades till Mirres fördel – efter att hon säkrat en finalplats.

– Han fick order av produktionsledningen att bygga tävlingen efter att hon fått sin finalplats. Jag visste direkt att det var kört. Alla andra tävlingar var planerade innan, säger Robert Andersson.

Tävlingen, som var ett modifierat öråd, var utformad så att finalisterna valde vilka de trodde stod på deras sida. Bland dem som skulle fälla domen fanns en tydlig ledargestalt – Suzanne Rittedal, som är Mirres bästa vän och gudmor till hennes barn. Med henne i spetsen satte de i gång en övertalningskampanj mot Anna.

– Det var massivt. Alla ville få Anna att inte rösta på mig som vinnare, säger Robert Andersson.

”Blev en könskamp”

Men övertalningskampanjen behövdes inte. Produktionen hade redan förvissat sig om hur deltagarna skulle rösta.

– Jag vill inte tro att det är uppgjort, men man får ju alltid frågan innan hur man ska rösta, säger Anna Lundh.

Mirre Hammarling betvivlar dock att tävlingen skulle vara riggad.

– Det är tråkigt att ”Robban” känner så, men jag är inte insatt i produktionen. Jag utgår ifrån att alla har samma chans, säger hon.

Men det är inte första gången TV4 styr tävlingen. Enligt ”Robban” har flera moment varit uppgjorda. Framför allt Leif Svensson hade produktionen på sin sida.

– Hade Paolo dömt efter regelboken hade Leif åkt ut direkt. Men de höll kvar honom till varje pris, för att få upp tittarsiffrorna, säger Robert.

Robert Andersson är besviken över TV4:s agerande.

– Jag hade väntat mig en unisex-tävling. Nu blev det en könskamp, och de var fem mot en, säger han.

Tror du att tävlingen var uppgjord?

– Det låter jag vara osagt. Men det är omöjligt att vinna ”Robinson” utan att ha produktionen med sig, säger han.

”Är skittråkigt”

På TV4 blir man upprörd av uppgifterna.

– Jag tycker det är skittråkigt att den här diskussionen kommer upp. Det är någon bitter deltagare som sprider rykten. Det är nonsens, säger Martin Nygren, exekutiv producent för ”Robinson”.

Varken produktions­bolaget eller TV4 vill förmedla kontakt med tävlingsproducenten.

Foto: TV 4
Tidigare deltagare skulle hugga av linorna.

Gamla pakter var avgörande i finalen

I första rundan balanserade finalisterna på pålar över vattnet. Mirre vann och plockade hem en direktplats till finalen.

Andra tävlingen började i en bur. ”Robban” var först att skära sig ut, och var överlägsen. Därmed säkrade han andra finalplatsen.

I tredje och avgörande ronden betydde gamla pakter och allianser plötsligt allt. De två finalisterna Mirre och ”Robban” hängdes upp i var sin träställning över vattnet.

Ställningarna var säkrade med tre linor var. Finalisterna fick sedan välja deltagare de trodde sig ha tillit till. Men samtliga som valdes högg av ”Robbans” linor. Mirre vann stort.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN