Konstnärligt & supersnyggt

1 av 4
TV

The Knick

Del 1–4

Amerikanskt kostymsjukhusdrama från 2014 av Jack Amiel och Michael Begler, med bl a Clive Owen, Andre Holland, Juliet Rylance och Cara Seymour.

Den manlige antihjälten börjar bli en luggsliten figur. Och doktorn som självmedicinerar med diverse festliga preparat känner vi redan väl.

Men ”The Knick” – ett konstnärligt och supersnyggt samarbete mellan filmstjärnedragplåstret Clive Owen och regissören/exekutiva producenten Steven Soderbergh, om livet på och kring New York-sjukhuset Knicker­bocker runt förra sekelskiftet – lyckas presentera sig själv som originell trots bekanta ingredienser.

Owen är den oregerlige doktor John Thackery; en sorts upptäcktsresande inom läkekonsten som kämpar på trots att han gång på gång har ihjäl sina patienter.

När vi först träffar honom snubblar han ut ur en opiumhåla i Chinatown, för att hoppa direkt in i en droska, injicera lite kokain i foten och åka raka vägen till operationssalen.

Kropparna läggs på hög, i ett lite avigt och långsamt, djärvt drama där de medicinska ingreppen är brutala, och Cliff Martinez pulserande, elektroniska soundtrack nästan jagar en.

Miljöerna är levande, atmosfären drabbande, och Soderberghs regi så innovativ och elegant.

HBO:s lite billigare systerkanal Cinemax jobbar nu officiellt med prestige-tv.

Premiär i morgon 21.00

Mistresses

Säsong 2, del 1

Mistresses.

Amerikansk dramaserie från 2014 av K.J. Steinberg, med bl a Alyssa Milano, Yunjin Kim och Rochelle Aytes.

Nu visar TV3 säsong två av den här amerikanska varianten av en brittisk serie som rullade mellan 2008 och 2010. Om fyra väninnors liv och relationer. Genren är tantsnusk i tv-form, men de romantiska eskapaderna är betydligt färre och snällare än titeln antyder. För­delarna med ”Mistresses” är att serien inte försöker vara mer än den är – alla inblandade verkar veta om att de jobbar med en bagatell – och att rollfigurerna inte enbart definieras av sina relationer till män. Nackdelarna är dock fler. Som humorlösheten, det yxiga skådespeleriet, den banala dialogen och det daterade utförandet.

Säsongspremiär på söndag 19.00

Black box

Del 1–2

Black box.

Amerikansk dramaserie från 2014 av Amy Holden Jones, med bl a Kelly Reilly, David Ajala och Vanessa Redgrave.

Catherine Black (Kelly Reilly) är en framgångsrik neurolog med en hemlighet hon endast delar med sin psykiatriker (Vanessa Redgrave); hon lider av bipolär sjukdom, och när hon låter bli att ta sin medicin – vilket hon gör ibland för att det är en så härlig tripp – blir hon en dansande sexgalning. Ofrivilligt komiska, klumpiga ”Black box”, vars hela första säsong släpps på Viaplay på ett bräde, ska väl ha något slags kredd för viljan att skapa ett komplext kvinnoporträtt, och Reilly glimrar verkligen till mellan varven. Men en serie som handlar om hjärnans mysterier bör inte vara så här lågintelligent.

Premiär på måndag.

Unge kommissarie Morse

Säsong 2, del 1

Unge kommissarie Morse.

Brittiskt kriminaldrama från 2014 av Russell Lewis, med bl a Shaun Evans, Roger Allam och Anton Lesser.

Den utsökta prequelserien om kommissarie Endeavour Morses unga år i 60-talets Oxford, som överraskade väldigt positivt förra året, är tillbaka med en andra säsong. SVT visar dock enbart det första avsnittet – ”Trove” – nu. Resterande tre delar dyker förhoppningsvis upp framöver. Danska Kristoffer Nyholm har regisserat, och nöten som Morse (Shaun Evans) ska knäcka är hur ett eventuellt självmord, en försvunnen flicka och en artefaktstöld hänger ihop. Framåt upplösningen löper storyn onekligen lite amok – men produktionen är i övrigt så allt igenom prima att jag köper det. Klassiskt, vemodigt, spännande och välspelat.

Säsongspremiär på tisdag 21.00