”Ingen utan skuld” – underpresterande thriller om vapenindustrin

Viaplay
Viaplay

TV-RECENSION Viaplays thrillerserie ”Ingen utan skuld”, om svensk vapenexport, har något att säga. Men inte ett fungerande sätt att säga det på.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus
Ingen utan skuld

Viaplay

Säsong 1
Av Peter Arrhenius, med bl a Jens Hultén, Vera Vitali, Josefin Asplund, Krister Henriksson, Simon J Berger, Björn Bengtsson, Henrik Mestad och Halina Reijn.


THRILLER Svensk vapenexport och allt vad den innebär av dubbelmoral, korruption, smussel och blod på händerna är ämnet för "Ingen utan skuld". En thrillerserie i åtta delar som har en gedigen rollista och något viktigt att säga, men inte lyckas leva upp till potentialen i sitt spännande tema då utförandet inte ligger i nivå med ambitionerna, få skådespelare spelar på toppen av sin förmåga, och för mycket helt enkelt inte funkar.
Jens Hultén spelar Robert Kastell. En burdus man med ett tvivelaktigt förflutet inom den svenska vapenindustrin, som utsattes för ett mordförsök när han ville ta sig ut och har levt i exil i många år, men nu gör Sverigecomeback för att reda ut ett och annat. Med hårdhandskarna.

Vera Vitali gör den andra stora rollen som Åsa Schiller Fantuzzi (skyll inte på mig, det är inte jag som har hittat på namnet). En prisad livsstilsjournalist som blir indragen i Roberts sanningsoffensiv genom sin pappa, som också var en framgångsrik journalist en gång i tiden, tills han snöade in på konspirationsteorier om svensk vapenexport, började kröka och förlorade både jobb och anseende.
Norske Henrik Mestad spelar seriens stora stygging Anders Spetz, Simon J Berger en journalist som inte övertygar, och Joel Spira sitter fast i en hopplös, typisk fruroll som Åsas gnälliga och tjatiga man.

Björn Bengtsson är underhållande som Spetz skånska, musikälskande hejduk – men hans rollfigur verkar ha stövlat in från en helt annan sorts serie och bidrar mest till den allmänna känslan av förvirring.
Men, det finns trots allt en anledning att se "Ingen utan skuld" och det är Krister Henriksson – som med passion tuggar i sig sina scener som kemtvättsägaren/vapenhälaren och transvestiten Marianne.

Han är alldeles lysande.


”Ingen utan skuld” har premiär på Viaplay den 14 september.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE