Bäst – och sämst – i Stjärnorna på slottet

avJan-Olov Andersson

TV

Hon har farit fram som en tornado genom livet och karriären.

Och Kim Anderzon såg till att premiäravsnittet av ”Stjärnorna på slottet” rusade fram som ett expresståg, där varje stopp i hennes liv blev som en station fylld av anekdoter, inte sällan kryddade med sex.

Foto: Jan-Olov Andersson.

Vad var bra?

Hela den livsbejakande 68-åriga skådespelerskans uppenbarelse. Hur hon med en underbar blandning av humor och allvar berättade om sin arbetarklassbakgrund, hur hon på eget initiativ vek ut sig i Lektyr, hur hon blev primadonna på vänsterradikala Pistolteatern där ingen egentligen tilläts att vara stjärna, hur många tyckte hon ”sålde sig” till kapitalismen när hon ställde upp i Lasse Åbergs ”Sällskapsresan”. Och så alla historier om hur hon formats av att ha vuxit upp under den sexuella revolutionens tidevarv.

Vad var dåligt?

Den avvaktande inledningen, där årets stjärnor på slottet först mötte varandra vid Stadshuset i Stockholm, tillförde inte direkt någonting till programmet.

Och Johan Rheborg kändes väl inte direkt som att han riktigt kom in i matchen, så att säga, i det första programmet. Han tjatade på med sin fråga om huruvida Kim Anderzon och Johan Rabaeus, arbetskamrater i många uppsättningar, hade legat med varandra. Och när han tog fram pressklipp om sig själv, blev det mest bara konstigt, med tanke på att de tidigare hade suttit och skrattat åt hur en ung Börje Ahlstedt hade försökt imponera på en ung Kim Anderzon på samma sätt.

Kvällens snyftare?

Blev mest några små tårar, när Kim Anderzon och Louise Hoffsten åkte bil ihop och Kim berättade om kärleken till sin nu 91-åriga mamma.

Kvällens Åh fan!

När Christer Lindarw plötsligt avslöjade att han hade haft samma älskare som Kim Anderzon.

Vem det var, avhandlade de säkert senare, när tv-kamerorna inte var på plats.

Och vad heter det när två personer av olika kön haft samma älskare/älskarinna? Någon slags korsning av buksvåger och bugsvägerska? Något för Svenska Akademiens ledamöter att ta tag i…

Kvällens replik

Ett av de mest bisarra samtalen kring middagsbordet handlade om tungövningar, sådant som såväl skådespelare som sångare håller på med. Louise Hoffsten kände väl till det som Kim Anderzon pratade om, den så kallade ”tungrunken”. Kim Anderzon höll långa utläggningar om dessa övningar och hur känslan i tungan hängde ihop med såväl fram- som bakstjärt. Något som fick Christer Lindarw att spontant utbrista:

– Så mycket som jag haft i röven måste min tunga vara perfekt!

Kvällens mest saknade

Saknad och saknad, men… det kändes ju som att Kim Anderzon gick genom det mesta i sitt liv och då var det väl kanske lite konstigt att hennes dotter Tintin Anderzon, 47, inte ens nämndes. För hon blev ju också skådespelerska, även fast hennes karriär sett helt annorlunda ut. Men okänd är ju inte hon heller, hon vann ju till exempel en Guldbagge för bästa biroll för Måns Herngrens och Hannes Holms suveräna ”Adam & Eva” från 1997.

ARTIKELN HANDLAR OM