Succé – då blir han stormrik

TV

GW:s romankaraktär får egen tv-serie i USA

1 av 3 | Foto: ”kommer tjäna bäst någonsin” Om tv-serien ”Backstrom”, som är baserad på Leif GW Perssons deckarkaraktär Evert Bäckstrom, blir en hit i USA kan författaren tjäna 20 miljoner dollar – per år.

Nu blir det USA och CBS för GW.

Kanalen har köpt rättigheterna till ”Backstrom”–serien och ska spela in ett pilotavsnitt i höst.

– Klart att det är jävligt kul, säger Leif GW ­Persson.

Kampen om rättigheterna stod enligt Leif GW Persson, 67, mellan de två amerikanska jättarna CBS och NBC.

CBS gick vinnande ur striden och ska nu i höst spela in ett pilotavsnitt.

– Och sedan går serien i produktion om allt går som det ska. Det är tänkt att de ska producera 22 avsnitt per år.

Hoppas på humor

Det blir skaparen av ­serien ”Bones”, Hart Hanson, som skriver manus och producerar, enligt The Hollywood reporter.

– ”Bones” är inte en av mina favoriter och Hart Hanson känner jag inte till. Jag hoppas serien blir realistisk och gärna med svart humor.

Om serien går i produktion kommer det innebära mycket pengar för kriminologiprofessorn, författaren och programledaren Persson.

– Jag kommer att tjäna ojämförligt mer än någon svensk författare någonsin. Går den i tre år får jag ­ungefär 20 miljoner dollar per år.

Leif GW Persson kommer bli exekutiv producent för serien som går under ­titeln ”Backstrom”. Att jämföra den amerikanska marknaden med den svenska är omöjligt enligt Persson.

”Blir glad”

– När jag och Jan Guillou skrev ”Anna Holt” blev det 24 timmar tv och vi tjänade motsvarande antal miljoner. Hade vi haft den framgången i USA hade vi tjänat 500 miljoner kronor. Men i det här fallet är det ointressant för även det första är en sjuhelvetes massa pengar.

Leif G W Persson är säker på vem han vill ska spela huvudpersonen Evert Bäckström i den amerikanska versionen: Hollywoodstjärnan James Gandolfini, mest känd som maffialedaren Tony Soprano från tv-serien ”Sopranos”.

– Jag skulle bli väldigt glad om han ville göra Bäckström. Han är en fenomenalt bra skådespelare, ett riktigt djävla rövhål, har han tidigare sagt till Dagens Nyheter.

Detta är Evert Bäckström

Lika mycket som kommissarie Bäckström är ­erkänd för sina färdigheter som mordutredare är han illa omtyckt av kollegorna. Romanfiguren har beskrivits som en cynisk och fördomsfull person. Men listan över hans mindre smickrande egenskaper slutar inte där. Bäckström är också rasistisk, homofob, oärlig och egoistisk. Han är dessutom både överviktig och har dålig hygien. Kommissariens tankar om personer i sin omgivning är låga och han räds inte att både jävlas med och manipulera dessa. Bäckström är uppväxt på Södermalm med en far som även han var polis. I ”Den som dödar draken” verkar han i Solna.

GW:s ekonomi

Kriminologens aktiebolag, Leif GW Persson AB, omsatte förra året nära 13,9 miljoner kronor, vilket är en ökning med drygt två miljoner från året innan. Författaren tog ut en lön på dryga sex miljoner kronor, mer än dubbelt så mycket som 2010. En del av lönen gick till hans fru. Hon är vd för företaget. Leif GW Persson plockade dessutom ut runt en miljon kronor i utdelning. Författaren äger samtliga ­aktier i bolaget, som registrerades redan 1988.

Namn: Leif GW Persson AB.

Registrerades: 1988.

Omsättning: 13 872 000 kronor.

Leif GW Persson

Ålder: 67.

Bor: Stockholm.

Yrke: Kriminolog och författare.

Romaner i urval: ”Grisfesten”, ”En ­annan tid ett annat liv”, ”Den döende detektiven”.

Aktuell: Karaktären Evert Bäckström ska bli tv-serie i USA, ”Engelska mord” i SVT.