"Problemet är att jag är överkvalificerad"

TV

Elisabet Höglund: "Det handlar inte om åldersdiskriminering"

Elisabet Höglund tvingades lämna TV4-programmet Förkväll.

Men det berodde inte på åldersdiskriminering.

– Problemet är att jag är för överkvalificerad för programmet, säger hon.

Efter tidagens sändning av Förkväll kallades Elisabet Höglund till ett möte med programmets producenter. De uppmanade henne att ta en time-out.

För Elisabet Höglund var det samma sak som att lämna programmet för gott.

Efter händelsen har en debatt blossat upp om åldersdiskriminering. Men den känner inte Elisabet Höglund igen sig i.

– Det handlar inte om det. Problemet har varit att jag är alldeles för överkvalificerad för programmet. Jag vill göra ett samhällsprogram med riktiga journalistiska intervjuer. Det vi gjorde i Förkväll kan jag inte ställa upp på, säger hon.

Skulle skönhetsbehandlas

I måndags gick det för långt. En före detta Robinsondeltagare injicerades med rynkborttagningsmedlet restylane i direktsänding.

Men egentligen var det tänkt att Elisabet Höglund skulle ha injicerats med medlet.

– Jag fick frågan veckan före om jag kunde ta botox eller restylane, men jag vägrade. Till och med min man hotade att skilja sig från mig och aldrig mer vilja synas ihop med mig om jag gjorde det, så valet var enkelt.

"Kränkande"

Elisabet Höglund kände sig illa till mods av att frågan om ett skönhetsingrepp ens kom på tal.

– Det var kränkande för mig som kvinna och journalist. Hela det förtroendekapital jag byggt upp under min karriär skulle vara förstört på tio minuter.

Även om hon har sina synpunkter mot programmet understyrker hon att hon aldrig har varit i konflikt med sina programledarkollegor Yvonne Ryding, 46, och Carin da Silva, 25.

– Kritiken jag har framfört har gällt programmets utformning, och det har jag tagit med min chefer. Men vi har haft helt olika syn på hur programmet ska se ut. Jag måste ställa höga krav på det jag gör, tyvärr har jag inte fått de kraven på mig.

Vad ska du göra nu?

– Jag har en del småprojekt på gång. Men annars står jag till arbetsmarknadens förfogande.