Skrik, gråt och svält i barnens Big Brother

TV

Ska klara sig utan föräldrar – men experimentet spårar ur direkt

Foto: Experiment Redan första kvällen instängda i byn får barnen svårt att komma överens och det hela slutar med skrik och gråt.

Killarna prioriterar vattenkrig framför att äta.

Tjejerna både lagar mat och bakar – men kommer inte överens.

Det brittiska experimentet där en grupp barn ska försöka klara sig utan föräldrar i två veckor spårar ur redan andra dagen.

20 barn i åldern 8 till 12 år, hälften tjejer och hälften killar, stängs in i en egen liten by. De ska klara sig själva, utan föräldrar eller andra vuxna, i två veckor.

Det är förutsättningarna i den brittiska dokumentärserien ”Föräldrafritt” som nu visas i Kanal 5.

Lagar ingen mat

Experimentet spårar ur nästan direkt.

Killarna leker vattenkrig nästan hela första dagen. Ingen av dem tar sig an någon matlagning, i stället lever de på chips, godis och läsk och redan första kvällen börjar krafterna tryta och påverka humöret.

Tjejerna, däremot, både lagar mat och bakar – men har svårt att komma överens.

”Lämna mig ifred”

Framåt kvällen inleder även de ett vattenkrig – men när en av tjejerna ofrivilligt blir indragen i leken blir det problem. Hon blir arg och skriker. De andra tjejerna fortsätter att reta henne genom att knacka på hennes dörr med jämna mellanrum under kvällen.

– Lämna mig i fred, skriker hon och brister ut i gråt.

Kastar sten

Andra dagen börjar den uteblivna matlagningen ta ut sin rätt hos pojkarna. En efter en börjar de gråta och uttrycka sin hemlängtan.

Hos tjejerna förvärras splittringen i gruppen. När en av tjejerna bakat men inte diskat efter sig ser flera av de andra rött – och reagerar med att kasta sten på hennes fönster.

Föräldrarna får rycka in

Redan tredje dagen måste föräldrarna, som hela tiden observerat barnen via kameror, rycka in och försöka styra upp barngruppen.

En av pojkarna bönar och ber om att få lämna huset och åka hem. Efter att han låst in sig på toa en lång stund gör hans mamma honom till viljes.