Mejla

Karolina Fjellborg

Det går inte att värja sig mot ”Masked singer”

TV

TV-KRÖNIKA Vad ska man göra? Det är bara att kapitulera inför det genialiska fåneriet ”Masked singer”.

Sångtävlingen ”Masked singer”, som härstammar från Sydkorea men sedan 2015 sakta men säkert har spridit sig över hela världen, har nått Sverige och TV4, där kanalens underhållningskung David Hellenius tar sig an det, efter 15 år i ”Let's dance” tjänst.

Kända människor av varierande kaliber som sjunger gömda inuti avancerade dräkter tävlar mot varandra, och i slutet av varje avsnitt får den deltagare som åker ut ta av sig masken och avslöja sin identitet. Övriga förblir hemliga tills vidare, och den sista deltagare som tar av sig masken i finalen är den som vinner.
Hjärndött fluff? Ett extremt dyrt barnkalas? En chans för samma kändisar som valsar runt i vartenda underhållningsprogram att väcka ett större intresse för sina personer?

”Kunde inte värja mig”

Kanske ja på allt ovan. Men ändå: Jag kunde inte värja mig. Jag gav upp, rullade runt, visade strupen och slängde av mig kritikerglasögonen i samma stund som Godisautomaten äntrade scenen och rev av Christina Aguileras ”Candyman” i röd latexkostym, med en polkagriskäpp i handen, omgiven av gigantiska slickepinnar, eftersom DET HÄR JU ÄR FANTASTISKT!

Sedan kom Jokern, Enhörningen, Monstret, Sjöbjörnen och Pingvinen, och jag älskade dem alla, i det här påkostade fredagsmyset där dräkterna, scenografin, uppträdandena och ledtrådarna givna med groteskt thrillerförställda röster bildade en ”Alice i Underlandet”-knarkig, rätt oemotståndlig och faktiskt spännande enhet.

De tolv tävlande i Masked Singer.

Jag gillade tempot, med snabba röstningsomgångar, och jag gillade panelen – bestående av Felix Herngren, Nour El-Refai, Måns Zelmerlöw och Pernilla Wahlgren – som inte skulle bedöma numren utan bara försöka gissa sig till vilka det var som uppträdde.

Kvällens mest makabra gissning

De sköt vilt från höften, kan man väl säga, men de var i alla fall aldrig tråkiga, och Wahlgren stod för både kvällens bästa och kvällens mest makabra gissning, samtidigt, när Pingvinen hade sjungit ”There's no business like show business” och hon funderade på om det kanske kunde vara Sven Melander. Eller om det var Åke Cato. Som gick bort 2016.

Godisautomaten uppträder i ”Masked singer Sverige”.

Rätt svar var alltså Sven Melander.

Nästa vecka kommer Isvargen, Korpen, Voodoodockan, Fåret, Roboten och Draken. Det vill man ju inte missa, och allt annat än en succé för ”Masked singer Sverige” blir en överraskning.

Bara ett litet men: Programmet ligger mot SVT:s ”Bäst i test”, och det kan bli en tuff match om Sveriges barnfamiljer.

Rent visuellt är ”Masked singer” visserligen byggt på stoff som barns drömmar är gjorda av – men själva gissningsleken är, egentligen, kanske roligare för vuxna, som känner till alla kändisar som panelen pratar om.

Men, som sagt: Nästa vecka kommer Isvargen, Korpen, Voodoodockan, Fåret, Roboten och Draken.

Panelen bestående av Felix Herngren, Nour El-Refai, Måns Zelmerlöw och Pernilla Wahlgren.

Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS

Spara 369 kr nu, streama HBO Max hela året!

Extern länk från HBO Max

Beställ här!


Av: 

Karolina Fjellborg

Publisert:

LÄS VIDARE

Höstens 20 bästa tv-serier – från ”Solsidan” till nya ”Dexter”

ÄMNEN I ARTIKELN

David Hellenius

TV4

Tv-krönika

Pernilla Wahlgren

Måns Zelmerlöw