En oanständigt underhållande kostymserie

”Syndarnas hus” är sommarens kanske läckraste tv

”Syndarnas hus”.
”Syndarnas hus”.

TV-RECENSION Äntligen visar SVT ”Harlots”. En fräck, rolig och hemsk men osentimental skildring av prostitution, ränksmidande och rygghuggande i 1700-talets London.

Gör plats i kalendern för sommarens kanske läckraste serie.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
Syndarnas hus
SVT Play
Säsong 1, del 1-3
Av Alison Newman och Moira Buffini, med bl a Samantha Morton, Lesley Manville, Jessica Brown Findlay, Eloise Smyth, Dorothy Atkinson, Pippa Bennett-Warner, Kate Fleetwood, Danny Sapani, Hugh Skinner.


KOSTYMDRAMA Två år efter att den tredje och sista säsongen avslutades, kommer ”Harlots” (2017-2019), eller ”Syndarnas hus” som SVT har döpt den till, äntligen till svensk tv.
Alison Newmans och Moira Buffinis ekivoka, intelligenta och kolossalt, nästan oförskämt underhållande serie utspelar sig i 1700-talets solkiga och dekadenta georgianska London, där kvinnor i princip bara har två möjligheter till försörjning – att gifta sig eller att prostituera sig.
Här handlar det om dem som har valt, eller tvingats välja, det senare alternativet, och i centrum står rivaliteten mellan två bordellmammor:
Samantha Mortons Margaret Wells, som har siktet inställt på att förbättra förhållandena för sig själv och sina flickor, och flytta in i finare kvarter med rikare kunder.
Och Lesley Manvilles hänsynslösa Lydia Quigley, som driver en sorts elitbordell och har inflytelserika kontakter.
Lydia är den mest klassiskt skurkaktiga av de två, men samtidigt som Margaret ter sig mer som en modersfigur står hon inte över att sälja sina egna döttrars (Jessica Brown Findlay och Eloise Smyth) oskulder till högstbjudande.

Och i den här både roliga och tragiska, moraliskt komplexa serien är det överlag inte mycket som är svart eller vitt.

”Syndarnas hus” (som är inspirerad av en bok av Hallie Rubenhold) skildrar grymheter och fruktansvärda förhållanden och utforskar begräsningar och privilegier kopplade till klass, ras och kön, men undviker frestelsen att predika och förse karaktärerna med dagens värderingar.
Sex blir det, av uppenbara anledningar, mycket av, men nakenheten består huvudsakligen av de mer perifera manliga figurernas guppande rumpor.

Den så ökända manliga blicken finns ingenstans här.
Ensemblen är suverän (längre fram under seriens gång ansluter bland andra Liv Tyler och ”Game of thrones”-stjärnan Alfie Allen), tempot rivigt och intrigerandet halsbrytande, och den bitande dialogen rikligt kryddad med vad som lär vara autentisk 1700-talsslang. Och den ena scenen bjuder på förträffligare kläder, sminkningar och frisyrer än den andra.
Räkna med att det här är en av sommarens absoluta höjdare.


Hela den första säsongen av ”Syndarnas hus” läggs ut på SVT Play den 28 juni. Sedan följer den andra säsongen den 5 juli och den tredje och sista den 12 juli.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE