Andra artisten klar för ”Så mycket bättre”

avJakob Meijer

1 av 3

Tomas Andersson Wij är årets andra deltagare i ”Så mycket bättre”.

Han hyllar programmet som han till en början var kritisk mot.

Däremot ställer han sig frågande till hur han ska orka dricka alkohol elva dagar i sträck.

– Jag är inte 25 år längre, säger han och skrattar

När Tomas Andersson Wij, 45, fick höra talas om ”Så mycket bättre” inför premiärsäsongen 2010 var han minst sagt skeptisk.

– När jag hörde upplägget för åtta år sedan när programmet fortfarande inte sänts, kunde jag inte förstå att en sådan som Plura tackat ja, säger Tomas Andersson Wij och fortsätter:

– Men sedan såg jag Lill-Babs tolka Pluras ”Huvudet högt”, och det var rätt gripande.

Hyllar programkonceptet

Artisten beskriver programmet som unikt.

– Det är rätt unikt att man tolkar och hyllar varandra över genre- och generationsgränserna. Amerikanerna är ganska bra på det, men det är ovanligt i Sverige. Här har artisterna mer hållit sig på sin kant.

Tomas Andersson Wij kan det här med att tolka andra. År 2007 slog han igenom stort hos den svenska tv-publiken med sin tolkning av Carolas ”Evighet” i Melodifestivalen. Han berättar att han skrev arrangemanget på tio minuter.

– Om man väljer en låt som man gillar finns det ofta något i tonen som man har i sin egen musik. Den bästa covern i ”Så mycket bättre” är när Magnus Uggla gör ”Jag och min far” av Olle Ljungström, och det känns som att det är en Uggla-låt.

Träffat deltagarna

Nu väntar elva fullspäckade inspelningsdagar på Gotland i sommar.

– Det är en hel absurd grej att umgås med människor man inte känner, även om jag träffat några av dem förut. Det är svårt att förbereda sig på det. Samtidigt är det för kul för att tacka nej till.

Så du vet vilka artisterna är?

– Ja.

Inget du kan hinta om?

– Nej, skrattar Tomas Andersson Wij.

”Odramatiskt förhållande till alkohol”

Alkohol är ett återkommande inslag i ”Så mycket bättre”. I förra årets säsong höll några av deltagarna hemliga spritmöten på sina rum, och när Tommy Nilsson hade sin dag valde deltagarna att avstå alkoholen helt.

Tomas Andersson Wij tar allt med ro.

– Jag har varit med i ”Pluras kök” så jag vet hur det är, skrattar han.

– Jag har ett ganska odramatiskt förhållande till alkohol och är inte rädd för att jag ska få en snedfylla inför kamerorna. Däremot fattar jag inte hur man ska palla dricka elva dagar i rad. Jag är inte 25 år längre, och det är ett rätt krävande schema.

Läs Jens Petersons stora intervju med Tomas Andersson Wij från november 2016: ”Hade inte mått bra av att vara barnlös”