Luuks nya show klar

TV

Ska intervjua kändisar om musik i SVT i höst

1 av 2

Han är SVT:s tyngsta värvning på flera år.

Hemlighetsmakeriet har varit enormt – men i dag kan Aftonbladet avslöja Kristian Luuks nya intervjuprogram efter flytten från TV4.

– Det blir varma och intima möten med människor, säger han.

Efter succén med Melodifestivalen i våras slogs SVT och TV4 om att binda upp programledaren Kristian Luuk, 41, i ett långt kontrakt.

Den mångåriga TV4-profilen valde till slut SVT – där han kommer att få en årslön på 1,5 miljoner kronor.

För de pengarna förväntas Luuk etablera sig som SVT:s kanske starkaste kort som ska leda många av kanalens största produktioner.

Det är redan klart att han leder Melodifestivalen 2008. Men vad han ska göra i höst har varit en väl förborgad hemlighet – fram till nu.

Kristian Luuks första uppgift som fast anställd på SVT blir att leda ett intervjuprogram där kända svenskar pratar om sitt liv med utgångspunkt från olika musikvideor.

”Otroligt lyxigt”

– De får själva välja fem videor som på något sätt har betytt mycket för dem. Sen pratar vi om deras minnen kring videorna. Det är ett fantastiskt sätt att komma nära en person, säger Kristian Luuk nöjt.

Totalt blir det fjorton avsnitt med start den 30 september. Serien spelas in utan studiopublik och längden – 60 minuter utan reklamavbrott – ställer stora krav på Luuk som programledare.

– Det blir ett varmt och intimt möte. När jag gjorde ”God natt Sverige” på TV4 fick jag kritik för att det ba-ra var 25 minuter långt. Så det känns otroligt lyxigt att få så lång tid för en intervju med en person.

Ett intimt intervjuprogram. Känns det som en mjukstart på SVT?

– Självklart kommer det här inte ha ens en tredjedel av Melodifestivalens tittare. Men jag tänker inte på tittarsiffror. Jag vill bara göra ett riktigt bra program.

”Fria tyglar”

”Videokväll med Luuk” – som programmet preliminärt heter – är ett inköpt format från Holland där det gick under namnet ”Off the record”.

– Men det känns som att jag har ganska fria tyglar. Det är ju inte ett mallat format i stil med ”Let’s dance”, säger Luuk.

Vad blir det för gäster?

– I första hand kommer vi att vilja ha kändisar som inte kommer ifrån musikvärlden. Att få Carl Bildt att prata om sin Elvis Costello-period vore till exempel en dröm.

Lär känna Bolibompa

När SVT värvade Luuk från TV4 i april svarade TV4 med att locka över både Peter Jihde och Ernst Kirchsteiger.

– Visst hade det varit roligt att jobba med Peter Jihde på SVT. Men å andra sidan får jag ju lära känna ”Bolibompa”-gänget nu, säger Luuk och skrattar.

Här är Luuks karrriär – år för år

Foto: Luuk -95.

Hans egna favoritvideor

Foto: Carl Lewis.

Jon Forsling