SVT:s ungdomsserie ”Eagles” vill inte vara nya ”Skam”

Av:  Marc Skogelin/TT

Kärlek, intriger och ishockeydrömmar står i fokus när SVT:s nya tv-satsning ”Eagles” skildrar livet för fyra ungdomar i Oskarshamn.

Men se upp med att jämföra den med en populär ungdomsserie från Norge – inspirationen finns längre tillbaka i tiden.

I "Eagles", som har premiär på SVT Play den 9 mars, står småstadsidyllen i Oskarshamn kuliss för relationsdramer och vänskap, varvat med stenhård satsning på ishockey. Serien följer fyra ungdomars vardag. Alva Bratt spelar influeraren Felicia Kroon, och Edvard Olsson gör rollen som hennes bror – den blivande ishockeystjärnan Elias Kroon.

Vi inleder med elefanten i rummet. Ska "Eagles" ses som ett svenskt svar på NRK:s dundersuccé "Skam"?

– Nej. Jag har varit jätteskeptisk till den jämförelsen. Framför allt tycker jag att det låter så dumt att göra en svensk kopia av "Skam", vi pratar ju samma språk i princip, säger Alva Bratt.

Inspiration från USA

Edvard Olsson tycker att det är en farlig jämförelse att göra.

– Om man bara har ögonen för att det här är svenska "Skam" så kommer man tro att det är någon sorts b-kopia. Men visst finns det likheter, med ungdomar, intriger och relationsdrama.

– Självklart! Men vad ska en ungdomsserie annars handla om, säger Alva Bratt.

I stället har "Eagles" serieskapare och producent, Stefan H Lindén, från början inspirerats av den amerikanska ungdomsserien "One tree hill", som likt "Eagles" lägger stort fokus på idrott.

”Slitit som djur”

Edvard Olsson hoppas att teamets högt ställda ambitioner ska skina igenom i tv-rutan.

– Alla har verkligen slitit som djur och varit sådana jäkla perfektionister. Jag hoppas att både mina hockeykompisar kan titta och tycka att det ser bra ut, och att intrigerna och relationsdramat kan fånga andra grupper. Når vi båda grupperna är det bra jobbat, säger han.

Varken Edvard Olsson eller Alva Bratt insåg från början att det var just huvudroller som de hade lyckats få.

– När jag fick beskedet i telefon måste jag låtit så otacksam, för jag fattade inte att det var en så stor roll. Allt var så oklart, först ett tag senare förstod jag att det var en huvudroll, säger Alva Bratt och skrattar.

När hon nyligen fick se de första avsnitten kände hon sig stolt.

Småstadsskildring

– Jag blev också så imponerad av mina kollegor. Jag berördes av grejer som jag inte hade väntat mig, säger hon, men tillägger att hon inte vågar ha några förväntningar alls, "förväntningar är farligt".

Oskarshamn som stad spelar också något av en huvudroll i "Eagles". Edvard Olsson tror att många är trötta på skildringar där småstäder framstår som mörka och deppiga.

– Här visas de fina sidorna av småstadslivet, man ser att de kan vara fantastiska på sina sätt. Så det inte bara blir typ "Fucking Åmål".

– Men vi har ju varit i vår lilla bubbla. Det ska bli jättespännande att se hur det tas emot, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE