Publicerad:
Uppdaterad:

Filmtips 30 december

Den bästa sommaren

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

Kjell Bergqvist är mycket bra som grinig fosterpappa i den här 1950-talsskildringen om två barn som kommer till by i Västergötland. Ulf Malmros har gjort en vemodig, varm och vacker film med mycket bra skådespeleri. Som av Brasse Brännström och de två unga huvudrollsinnehavarna. Anastasios Soulis spelar Mårten och Rebecca Scheja är Annika. Som först motvilligt umgås, men sedan blir stöd för varandra.

Soulis har också gjort bland annat ”Hem ljuva hem” och ”Alla älskar Alice”, och Rebecca Scheja har bland annat varit med i ”Adam och Eva” och ”En häxa i familjen”.

Ulf Malmros har gjort många bra saker, både för tv och bioduken. I år kom ”Bäst i Sverige” på bio, och innan dess har han bland annat regisserat ”Rapport till himlen”, ”Silvermannen” och ”Ha ett underbart liv”.

Han har ofta med Kjell Bergqvist i sina produktioner, så även i den kommande filmen ”Smala Sussie”. En gangsterfilm på värmländska som kommer nästa år. (1999)

SVT 1 21.00

Döda poeters sällskap

Robin Williams gör succé som litteraturlärare på en strikt pojkskola i slutet av 1950-talet. Han väcker pojkarnas lust till självständighet, även om det får både ljusa och mörka effekter.

Bland eleverna finns Ethan Hawke och Robert Sean Leonard, som båda borde ha varit fortsatt framgångs-

rika som vuxna skådespelare.

En förutsägbar historia, men Williams är bra i några explosiva scener, och Peter Weir är en regissör som alltid hittar en egen ton.

Bland hans filmer finns ”Truman show”, ”Vittne till mord”, ”Utan fruktan”, ”Picknick vid Hanging rock” och ”Gifta på låtsas”. Han spelar nu in ett sjödrama med Russell Crowe i huvudrollen.

(Dead poets society, 1989)

TV 4 23.30

Supé får två

Karin Ekelund och Gaby Stenberg spelar två systrar som äger en parfymfabrik i Frankrike. Edvin Adolphson spelar konstnären Claude som kommer in i deras liv. Han vänder upp och ner på både deras arbete och privatliv. Svensk nyinspelning av en fransk komedi. (1947)

SVT 1 12.55

The Mexican

Ojämn kärleksthriller med Julia Roberts och Brad Pitt. Klanten Pitt jagar värdefull pistol i Mexico, medan Roberts hålls som gisslan av yrkesmördaren James Gandolfini, också känd som Tony Soprano.

(2001)

Canal + Gul 19.00

Mord i Phoenix

Korruption när spelgalna poliser försöker tjäna på varandra och de brottslingar de ska bevaka. Det görs för många sådana här independentfilmer på skumma barer, men Ray Liotta och Anthony LaPaglia håller intresset vid liv.

(Phoenix, 1998)

SVT 2 22.40

Publicerad:
Publicerad: