John Krasinski charmar som kontorsråtta i actionkropp i påkostade ”Jack Ryan”

John Krasinski i ”Jack Ryan”.
John Krasinski i ”Jack Ryan”.

TV-RECENSION Amazons serie om CIA-analytikern Jack Ryan kommer inte med något direkt nytt. Men är underhållande blockbuster-tv med nerv och påkostad action.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Jack Ryan

Amazon Prime Video

Del 1-3
Av Carlton Cuse och Graham Roland, med bl a John Krasinski, Wendell Pierce, Ali Suliman, Abbie Cornish och Dina Shihabi.


POLITISK ACTIONTHRILLER "The office" kontorsråtta Jim Halpert som uppumpad actionhjälte.

Det är den korta sammanfattningen av "Jack Ryan". Amazons serie om den litterära figuren Jack Ryan från Tom Clancys böcker, som tidigare (på film) har spelats av Alec Baldwin, Harrison Ford, Ben Affleck och Chris Pine – och nu alltså gestaltas av John Krasinski.

CIA-analytikern Jack Ryan – som har en historia som både traumatiserad marinsoldat och Wall Street-snubbe – har upptäckt en serie stora och misstänkta pengatransaktioner, och är övertygad om att "den nya Usama bin Ladin" finns i Jemen. Hans nya chef James Greer (en sedvanligt lysande Wendell Pierce) är först skeptisk, men inser snart att Ryan har rätt, och skickar i väg honom på explosiva uppdrag (trots ideliga påminnelser från Ryan om att han egentligen ”bara är en analytiker”).
Mycket i "Jack Ryan" känns igen från serier som "24" och "Homeland", dialogen är inte mycket att hänga i julgranen, och ett klart problem är att Krasinskis karaktär – hur charmig hans pappersvändare i actionkropp än är – efter ett par avsnitt fortfarande är tämligen ointressant, eftersom man inte får lära känna honom ordentligt. Men actionscenerna är stora och synbart dyra, det finns en beundransvärd ambition att inte bara måla i svart och vitt som sticker ut från gängse standard i genren och tjänar helheten väl, och även om mycket ändå är bekant blir det i alla fall aldrig tråkigt.
(En andra säsong är beställd, och i den kommer svenska Noomi Rapace att spela tysk agent.)

”Jack Ryan” har premiär på Amazon Prime Video den 31 augusti.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE