Big Brother-deltagare dömd för misshandel

TV

Kanal 5: "Han får stanna kvar i huset"

Big Brother skakas av en vålds-skandal.

En av de manliga deltagarna är tidigare dömd för medverkan i en brutal misshandel - där en 29-årig man sparkades medvetslös och lämnades på gatan.

På Big Brothers hemsida beskriver den norske deltagaren sig själv som en genomsnäll och hjälpsam karl. Men han avslöjar också att han kan bli "väldigt arg" och att han är en driven kampsportare.

Den 29 juli 2001 deltog han i en grov misshandel av en 29-årig man på Akers Brygge i centrala Oslo.

29-åringen sparkades medvetslös efter att han frågat en kvinna om hon besvärades av Big Brother-deltagarens vänner. Hon var i deras sällskap och 29-åringen tyckte att hon verkade behöva hjälp.

Männen fick dock för sig att han bett om hennes telefonnummer och följde efter honom. Sedan slog de honom i huvudet med en brädbit.

Sparkarna mot huvudet filmades

Slaget var inte särskilt hårt men 29-åringen krävde en ursäkt. Det utlöste den brutala våldsorgien – som fångades på bild av flera bevakningskameror.

Den värsta misshandeln tog fart efter att männen ringt in Big Brother-deltagaren och ytterligare en bekant. Båda anlände genast och höll sedan undan 29-åringens kamrat medan misshandeln fortgick. 29-åringen fick flera sparkar mot huvudet och lämnades sedan medvetslös på gatan. När han väl kom till Ullevåls sjukhus konstaterades att han hade hjärnskakning, svullnader i ansiktet, en krossad tand och smärtor i bröst och nacke.

Rätten fann senare att Big Brother-deltagaren i psykisk mening gjort sig skyldig till grovt våld, genom att han gett de två männen möjlighet att fortsätta misshandeln.

Tittare rasar - extramöte i dag

Hans dom blev tre månaders fängelse och avslöjades av norska Dagbladet på torsdagen.

Men Kanal 5, som sänder Big Brother, kommer inte att slänga ut deltagaren från huset.

– Det här hände för flera år sedan. Han har avtjänat sitt straff och i våra ögon så är han tillbaka på ruta ett, säger Per Lorentz, presschef på Kanal 5 till aftonbladet.se.

För honom kom inte avslöjandet som någon överraskning.

– Vi har vetat det hela tiden. Han berättade det vid castingen och har varit öppen hela tiden.

Hur har tittarna reagerat?

– Vi har väldigt engagerade tittare och det här kommer säkert att diskuteras. Men vi har inte fått in några tittarreaktioner än, säger Per Lorentz.

Den misshandlade 29-åringen, som nu är 34, säger att det är smaklöst av Big Brother att ta in deltagare med misshandelsdomar i en reality-show. Det ger tittarna en skev bild av verkligheten menar han.

Han kämpar fortfarande med de psykiska sviterna efter våldet och känner att såren rivs upp nu. Men trots allt vill han inte döma ut 26-åringen helt.

- Alla har rätt till en andra chans. Han har sonat sitt straff och skulle kunna ha förändrats helt och hållet, säger han.

Läs mer

Karin Henriksson, Johan Edling

ARTIKELN HANDLAR OM