Skavlan

Helgerna i SVT – en gubbröra

Av: 

Emily Asserbäck

TV

Inga kvinnliga programledare i rutan: "De tackar nej"

Kronér, Oldsberg, Skavlan, Jihde och Paulsson. Gubbarna regerar i tv-rutan – men var är kvinnorna?

– Jag har inte ens reflekterat över det. Jag tror inte det är intressant om man är man eller kvinna, säger Lasse Kronér, 46.

Tackar alla duktiga kvinnor verkligen nej till att leda de stora programmen?

Eller är mansdominansen i SVT mest en gammal ful ovana?

”Doobidoo”, ”Här är ditt liv”, ”Skavlan”, ”Idol 2009” och ”Robins”. De kvinnliga programledarna lyser med sin frånvaro när man zappar mellan kanalerna på helgen. Och i SVT kommer det inte att dyka upp någon kvinnlig tv-profil på helgerna framöver.

– Vi har försökt rekrytera kvinnor som har tackat nej. Det handlar inte om att vi inte tror att de kommer att klara av det, utan det handlar om att de vill göra andra typer av tv-program, till exempel talkshows, säger Emma Kronqvist, programbeställare för underhållning på SVT.

”Inte helt nöjda”

Kronqvist tycker att avsaknaden av kvinnor under hösten vägs upp av Anne Lundbergs talkshow under sommarens och vårens tablå.

– Då hade vi en humorsatsning med ”Mia & Klara” på söndagar, och sen hade vi ”Melodifestivalen” som är vårt största underhållningsprogram med Petra Mede och efter det hade vi ”Babben & Co” på lördagar, säger Emma Kronqvist.

Är ni nöjda med hur det ser ut?

– Helt nöjda är vi inte. Vi har som mål att få in fler kvinnliga programledare på helgerna men det krävs ett aktivt arbete och vi jobbar på det.

Hur jobbar ni på det?

– Vi jobbar genom att alltid studsa ett kvinnligt namn när vi hittat en programledare som är man.

Varför tror du att det bara är män som leder underhållningsprogrammen under hösten?

– Jag tror att det är en intressefråga. Jag har inget belägg för det här, men det verkar som att män är mer intresserade av den typen av jobb än vad kvinnor är.

”Stort pussel”

Hur tänker ni inför nästa år?

– Det är ett stort pussel att lägga. När vi till exempel gör program som ”Mia & Klara” så finns det kvinnor bakom programmen. I ”Skavlan” har vi en stark kvinna som är med och väljer gäster, det är viktigt att prata om vilka som väljer vad för typ av berättelser som ska visas i rutan.

”Lite gubbigt”

Av de tio mest sedda programmen under helgen fanns det bara ett tv-program som hade en kvinnlig programledare.

– Det är lite gubbigt. Det finns ju massa bra kvinnliga programledare, säger Gry Forssell, 36, som leder ”Körslaget” i TV4.

ANNONS

Få 12 månader till priset av 8! Den bästa underhållningen på HBO Max.

Extern länk från HBO Max

Beställ här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Skavlan