’Madonna skulle inte klara av Idol’

avMartin Gustafsson

Idoljuryn är tillbaka – hårdare än någonsin

Foto: Foto: Oskar Kullander
Idoljuryn, bestående av Anders Bagge, Laila Bagge och Andreas Carlsson, säger att världen utanför ”Idol” är hårdare än vad de själva är, och klarar man inte juryn klarar man inte artistlivet.

10 800, fler än någonsin tidigare, har sökt till ”Idol 2009”. Att bli en av de utvalda är svårt.

Så svårt att inte ens en världsstjärna skulle platsa.

– Jag tror inte Madonna skulle klara det om hon sökte, säger Laila Bagge, i ”Idol”-juryn.

Sjätte säsongen av ”Idol” och programmet tycks populärare än någonsin tidigare. 10 800 har sökt. Jurymedlemmen Andreas Carlsson, 36, tror det beror på hans och kollegorna Laila Bagges och Anders Bagges arbete.

– Folk fick en känsla för oss och vad vi gjorde. Sen är ”Idol” det forum som är starkast i musikbranschen, programmet har ju lyckats bygga en egen plattform som är oberoende av konjunktursvängningar och som står på egna ben. ”Idol” har blivit rätt grej för alla, det är en folkfest helt enkelt, säger han.

Bagge på egen turné

Nytt för i år är att de två sista semifinalerna hålls

i Malmö och Göteborg. Därefter är det Globen som vanligt.

Anders Bagge, 41, har också gett sig ut på en egen audition-turné. Efter förra säsongen hörde många av sig som inte var speciellt sugna på att stå i kö och ställa sig inför en jury.

– Då har jag letat upp dem. Jag har åkt 550 mil på vägarna och har suttit på torg som varit helt tomma till att ha suttit på torg med flera, flera tusen till att ha hamnat på barer, på hårdrocksfestivaler och på skumma jävla ställen, säger Anders Bagge.

I år är medelåldern högre än föregående år. Dessutom blir det mer rock.

– Jag gillar ju hårdrock. Det finns en del bra rocksångare som är med, säger Anders Bagge.

Får elakt tillbaka

Och det är inte bara jurymedlemmarna som fäller elaka ord. De får själva ta emot en hel del.

– Ja, en del är ju dryga och tycker att de är bättre än allt och alla. Det är så tråkigt att de här den inställningen. Men det är väl lite hårdare klimat, livet blir ju tuffare, säger Anders Bagge.

Men juryn säger sig inte ha mjuknat. Inte ens en världsstjärna skulle platsa bland ”Idol”-deltagarna.

– Som Madonna, hur bra är hon egentligen sångmässigt? Jag tror inte hon skulle klara det om hon sökte, det skulle inte låta så himla bra, säger Laila Bagge, 36.