Mejla

Karolina Fjellborg

Mammagalan – med plattan i den emotionella mattan

Publicerad:
Foto: Magnus Ragnvid/Kanal 5.

TV-KRÖNIKA Tv-sända välgörenhetsgalor har ofta svårt att hitta balansen.
Och Mammagalan var inget undantag.

När Kanal 5 meddelade att de skulle sända den allra första Mammagalan på mors dag, visste man – som mamma men kanske framför allt som tv-tittare – inte riktigt om det var ett löfte eller ett hot.
Man behöver nämligen inte ha ett hjärta av sten för att bli lite skeptisk av tanken på ännu en välgörenhetsgala, med allt vad de brukar innebära av tårögda kändisar på första parkett, nöjesprofiler på eländessafari och känslosamma små pianoslingor i bakgrunden som talar om för en att nu kommer det att bli riktigt sorgligt.
Det är inte det att de här galorna inte behövs. Så länge det finns orättvisor och fattigdom och sjukdomar i världen, vilket det alltid kommer att finnas, fyller de ett nobelt syfte.
Och det är inte det att man inte blir berörd, för det är det i princip omöjligt att inte bli.
Men det blir helt enkelt lätt lite... ja, får man säga Band Aid över det hela?


Och Mammagalan – som alltså delvis gick ut på att hylla mammor i allmänhet och prisa några utvalda supermorsor, men framför allt handlade om att samla in pengar till Läkarmissionens arbete för mödrar i utsatta delar av världen – höll inte direkt igen när det kom till patos.
Johan Petersson bjöd på några minuter av humor, men i övrigt var det plattan i den tårdrypande mattan i två hela timmar. Något som kändes som lite av ett vågspel, där effekten kanske blev fler månadsgivare – kanske fler kanalbyten.
Programledarna Sofia Wistam och Pernilla Wahlgren klarade sig bra, även om det blev tydligt att de hör hemma i olika skrån. Och kanske hade det varit klädsamt om Kanal 5 inte hade lagt ut en bombmatta med trailers för "Sofias änglar", "Wahlgrens värld" och "Breaking news" med Wahlgrens som gäster under själva galan.
Bara en tanke.


Och här är förresten en annan:
Det där om att vi i Sverige tar säkra förlossningar för givet.

Jag – och förmodligen några miljoner andra svenska kvinnor – håller banne mig inte med.

Men det kanske är en annan gala? Den stora BB-krisenkvällen?


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


avKarolina Fjellborg

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM