TV

Knäckt på förhand

avMartin Gustafsson

Skadorna stoppade Kenny Bräck – deltagare starkt kritiska mot SVT:s val av grenar

1 av 4 | Foto: SVT
Kenny Bräck fick vika sig snabbt mot Ingemar Stenmark och Anders Limpar i den strömförande hinderbanan. Anledningen är att skadorna sen kraschen har gjort att han inte vågat träna upp sin fysik. ”Jag hade inte sprungit en meter sedan olyckan”, säger han.

Den svåra kraschen har gett Kenny Bräck fysiska men för livet – men det tog SVT ingen hänsyn till i gårdagens semifinal av ”Mästarnas mästare”.

Nu får de hårda fysiska tävlingarna kritik från deltagarna själva – för att de var orättvisa.

– Man skulle ha haft en blandning, säger Maria Brandin.

Han hade inte sprungit sen den svåra olyckan som var nära att kosta honom livet.

Och under de fysiska övningarna i ”Mästarna mästare” i SVT uttryckte Kenny Bräck, 45, flera gånger osäkerhet över vad kroppen skulle klara av.

Slogs i småbitar

När de andra deltagarna kastade sig igenom den strömförande hinderbanan – då gick han i stället.

– Ibland önskar man att man åkt ut innan det här eländet, men nu får man väl kravla sig igenom så gått det går, säger han i programmet.

Anledningen är att han fortfarande har men efter att ha skadats mycket allvarligt i olyckan på Texas Motor Speedway i oktober 2003, där hans Indycar slogs i småbitar. Han drabbades bland annat av brutet bröstben, krossad ryggkota, brutet lårben och två krossade fotleder, nervskador och inre blödningar.

– Före olyckan kände jag att jag hade nio liv, men nu känns det inte så längre, säger han i programmet.

Redan slagen

Till Nöjesbladet uppger han att han kände sig slagen på förhand i semifinalens tävlingar.

– Det fanns vissa tävlingar jag vann och vissa andra, till exempel hårda fysiska tävlingar som jag självklart visste i förväg att jag inte skulle kunna vara konkurrenskraftig i på grund av min olycka 2003. Jag hade inte sprungit en meter sedan olyckan före ”Mästarnas mästare” och inte en meter efter, säger han.

På sista plats

Efter de tre fysiska tävlingarna kom han också på sista plats. Därefter fick han stryk med 2–0 i nattduellen av Anders Limpar och fick packa sina resväskor.

”Behövt blandning”

Nu riktas kritik mot SVT för att tävlingarna var orättvisa gentemot Kenny Bräck.

– Man skulle ha haft en blandning. Det kanske skulle ha varit två fysiska tävlingar och en klurig tävling för att kunna väga upp lite grann. Eller så var tanken att den sista tjejen skulle ha åkt ut, säger Maria Brandin, 47.

”Fel att anpassa”

Susanna Jacobsson, projektledare på SVT, menar att alla deltagarna vet vad de ger sig in på innan de tackar ja till programmet.

– Att varje program är uppdelat i teman ingår ju i serien. Vissa har man mer fördel av och vissa mindre. Det vore snarare fel att börja anpassa tävlingarna till de tävlande ju längre in man kommer, säger hon.