”Jag är oerhört kränkt”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2011-01-11

Nu kräver Björn Ranelid att Peter Englund ber om ursäkt efter ”Let’s dance”-påhoppet

Peter Englunds attack mot Björn Ranelid kom som ett hårt slag mot författaren.

Nu vill han ha en ursäkt.

– Jag är oerhört kränkt och ledsen.

Björn har inte lämnat lägenheten annat än under träningen inför ”Let’s dance” tidigare under dagen. Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englunds blogg-attack på söndagen tog hårt på succéförfattaren och det är motvilligt som han pratar om påhoppet.

– Jag vill börja med att säga att jag inte hade någon avsikt att skada Svenska Akademien eller Peter Englund när jag sa att de borde ge sig ut och dansa. Det är bara han som tolkar det så.

Blir upprörd

Peter Englund och Björn Ranelid har under måndagen haft mejlkontakt, där de båda författarna diskuterat sitt mediebråk. Vad de har behandlat vill Björn inte gå in på. Men han berättar att Englund fortfarande inte har bett om ursäkt.

– Han är en offentlig ämbetsman och företrädare för Svenska Akademien. Det han skriver i sin blogg betyder ju att han vill att jag ska sluta skriva. Klart att jag blir oerhört kränkt och ledsen när han säger så om mig. Jag kräver en ursäkt, säger Björn Ranelid upprört.

Han har svårt att sitta still när han pratar om Englunds uttalande. Björn vandrar runt på det knirriga parkettgolvet i den stora 1700-talslägenheten. Han visar stolt upp sina egna bokomslag han målat, olika antikviteter han fått av sina vänner och tavlor som hans pappa Sigvard – den bortglömda konstnären – aldrig uppmärksammades för.

”Igen elak person”

– Jag har aldrig påbörjat en strid mot de här människorna som går till angrepp mot mig. Jag tror ingen svensk författare har fått utstå det jag har fått utstå. Jag tar inte illa vid mig om folk gör sig lustiga över mig. Men man får inte göra det utifrån lögner så som det ofta är.

– Mitt uttalande var en utmaning mot de som sitter i Akademien och mot bilden av hur en författare ska vara. De vet att jag hotar den bilden. Men jag tror inte att Peter Englund är avundsam. Jag tror inte heller att han är en elak person. Men jag har slitit hårt för att komma hit jag är och vill bli bemött med respekt, säger han.

Talade i vredesmod

I gårdagens Nöjesbladet hotade Ranelid med att lämna tillbaka de två priser han fått av Akademien. Men enligt honom själv var det i vredesmod han gjorde uttalandet.

Björn Ranelid och reporter Kristoffer Törnmalm.

– Jag var både arg och ledsen och jag känner teoretiskt sett att jag borde lämna tillbaka priserna. Men Englund är inte representant för hela Akademien och hur de andra känner inför mina böcker.

Nöjesbladet har utan framgång sökt Peter Englund.

ANNONS