Selma dejtar tjejer i SVT

Av: Sofia Benholm

Publicerad:
Uppdaterad:

Årets stora juldrama visar hennes hemliga kärleksliv

1 av 5 | Foto: Anders Deros
Porträttlik ”Jag trodde aldrig jag skulle kunna se ut som Selma, men så fick jag se ett klipp av mig i den där slokhatten på väg in i en droska – Jag såg banne mig ut som hon, säger Helena Bergström om att spela författarinnan.

GÖTEBORG. Helena Bergström har klätt på sig den stora lösmagen och inspelningen av ”Selma” är i full gång.

Aftonbladet har besökt inspelningen av den nya dramasatsningen – och kan avslöja att SVT valt att inte tysta ner frågan om Selma Lagerlöfs kärleksliv.

– Vi visar upp hennes relationer med de två kvinnorna och vi räds inte, säger Helena Bergström.

Helena Bergström är nervös, hon ska snart tacka svenska folket för Nobelpriset i litteratur.

– Prata inte med Helena innan hon hållit sitt tal, det är seriens viktigaste scen, säger projektledare Ann-Ci Lifmark.

Avgörande scen

Det är snart midnatt, 160 människor är på plats på Börsen, vid Gustav Adolfs torg i Göteborg, och den mest avgörande scenen i SVT:s nya dramasatsning ”Selma” håller på att repeteras.

Men tidsschemat spricker och teamet tvingas bryta för matpaus – och Aftonbladet får en stund med Helena Bergström.

Jag blev varnad för att prata med dig nu.

–Blev du? säger Helena och skrattar. Jag har varit nervös hela dagen, jag ska ju ta emot Nobelpriset! Nej, men det är lugnt.

– Jag måste bara ta av mig den stora magen, jag får värmeutslag av den, säger Helena och visar hur Selma Lagerlöfs fylliga kropp trollas fram genom en kudde under Helenas sekelskiftesklänning.

Kärlekshistorier

”Selma” är SVT:s juldrama 2008 och handlar om en av Sveriges främsta författare och om kvinnan som pryder våra 20-lappar.

Dramat kretsar kring Selma Lagerlöfs relationer med de två kvinnorna Sophie Elkan, som spelas av Alexandra Rapaport och Valborg Olander som spelas av Ingela Olsson. Och nu går man rakt på sak.

– Min dotter kom hem och sa ”mamma vet du varför Selma aldrig blev gift? Det var för hon hade ont i benen och inte kunde dansa”.

– Det är vad min dotter lär sig i skolan! Den bilden av Selma visar inte vi. Jag tycker vi 2008 kan bjussa Selma på att få vara en hel människa, säger Helena Bergström på tal om ryktena om Selma Lagerlöfs sexuella läggning.

Vilken bild visar ni?

– Vi visar upp Selmas relationer med de två kvinnorna och vi räds inte. Utifrån hur jag tolkat Selma så tror jag att hon skulle bli glad av att se det.

120 statister

Hur gick det med tacktalet då? Jo, när klockan är 01.20 står Helena Bergström vid honnörsbordet, omgiven av 120 statister och fyrar av sitt tacktal till nationen, utan att staka sig. Alla på plats pustar ut.

Publicerad: