’En pilgrims död’ får fortsättning

TV

af Sandeberg: ”Jag är verkligen jätteglad”

1 av 3 | Foto: Claes Malmberg.

Succéserien ”En pilgrims död” får en fortsättning.

Nu kan Nöjesbladet avslöja att Rolf Lassgård och Helena af Sandeberg är knutna till uppföljaren.

– Det är en av mina favoritroller, säger Helena af Sandeberg.

SVT:s ”En pilgrims död”, som bygger på Leif GW Perssons Palme-trilogi ”Välfärdsstatens fall” blev förra vinterns succéserie.

Nu får den en uppföljare.

– Jag är verkligen jätteglad. Det är en av mina favoritroller, en riktigt bra och mångfasetterad kvinnoroll. Det är lite läskigt att gå tillbaka. Men samtidigt finns det saker jag tror vi kan göra bättre. Det känns kul, säger Helena af Sandeberg.

”Värmde jättemycket”

Leif GW Persson har också lagt sin välsignande hand på projektet.

– Han sa fina saker efter förra säsongen. Det värmde jättemycket. Jag var ju jätterädd för att han inte skulle gilla den, säger Helena af Sandeberg.

I serien spelar karaktärerna sig själva under flera årtionden. Vid ett tillfälle spelade Rolf Lassgård sin karaktär som 19-åring.

Det mötte hård kritik av tittarna.

Fick kritik för tidshopp

Trots det fortsätter serien att hoppa i tid, med skådespelare i samma ålder.

– Svensk film är rädd för det orealistiska. Man vågar inte ta ut svängarna. Men jag förstod kritiken. Vi måste försöka göra det bättre. Men vi har ju vissa fysiska begränsningar. Till slut köpte också publiken det, för historien var bra, säger Rolf Lassgård.

Inspelningen drar i gång under senvåren, om alla kontrakt är klara.

För tillfället slutförs manusarbete, och man försöker få till ett schema som fungerar för alla inblandade.

Foto: Leif GW Persson.

Leif GW Perssons kritik

I november 2013 sa Leif GW Persson till Nöjesbladet att han ångrade att han sålt rättigheterna till Sverige. Hade författaren sålt trilogin till USA hade det blivit mer pengar. Samtidigt riktade Claes Malmberg, som spelar Evert Bäckström, en känga till GW Persson och sa att han var "väldigt pengakåt".

– Man kan åtminstone inte säga att "En pilgrims död" är en dålig serie. Vi gör det minst lika bra här som där. Med all respekt, han tycks vara lite barnslig, sa Malmberg då.