’Idol’-Rabih gör succé i ’The voice’

avFrida Söderlund

TV

Tävlar inför 150 miljoner i arabiska tv-showen

1 av 3

100 000 sökande och 150 miljoner tittare.

Nu gör tidigare ”Idol”-deltagaren Rabih Jaber succé i arabiska ”The voice”.

- En kvinna från Marocko skrev att hon tänker skicka sin son till Sverige efter mitt framträdande, säger Rabih.

Artisten Rabih Jaber, 26, slutade på en sjundeplats i ”Idol” 2009. För fem månader sedan ringde telefonen. På andra sidan luren? Arabiska versionen av talangjakten ”The voice”.

- Jag behövde inte tänka två gånger när de ringde, det kändes skitbra. Inte bara för min karriär, utan för mig också, säger Rabih.

Tre av fyra domare

Arabiska ”The voice” sänds på kanalen MBC med 150 miljoner tittare världen över. När Rabih Jaber castades var det 100 000 sökande och de slutgiltiga hundra hade alla stora erfarenheter i bagaget. Men med R Kellys ”I believe I can fly” fick svensken tre av fyra domare att vända sig om och gick därmed vidare till nästa omgång.

- Jag blev helt överlycklig. Den kvinnliga domaren blev helt vild, hon var galen i min sångröst. Saber Rebai, som jag sedan valde som coach, sa att jag förtjänade att stå på en sådan scen inför en sådan publik, säger Jaber.

”Gjort någonting rätt”

För fyra dagar sedan spelade han in de kommande momenten i Libanon, där 40 ska bli 28, men exakt hur det gick får han inte avslöja. Gick det vägen kommer han att åka tillbaka om en månad för livesändningarna.

- En kvinna från Marocko skrev till mig att hon tänker skicka sin son till Sverige efter mitt framträdande så han får lära sig musik. Det känns verkligen, för jag ville verkligen visa hur pass begåvade vi är här hemma, säger han.

- Och när någon säger att de vill skicka sin son till Sverige, då har man nog gjort någonting rätt i alla fall.

Har libanesiska rötter

Programmet spelas in i Libanon och Rabih Jaber är enda deltagaren från Europa. Jaber har libanesiska rötter, andra deltagare är från länder som Marocko, Irak, Tunisien, Algeriet, Jemen, Syrien och Egypten. Programmet sänds både fredagar och lördagar, med själva tävlingen på lördagar. På fredagar får tittarna lära känna deltagarna genom att se dem göra olika aktiviteter.

ARTIKELN HANDLAR OM

Idol