Svensk semesterhumor, innovativt om moderskap och berörande transdrama

avKarolina Fjellborg

1 av 3 | Foto: Magnus Selander/Kanal 5.
”Sommaren med släkten”.

VECKANS STREAMINGTIPS ”Sommaren med släkten”, ”SMILF” och ”Butterfly”.

Sommaren med släkten


Är Kanal 5:s "Sommaren med släkten" finkalibrerad, vass och jättesmart humor? Nej, det kan man kanske inte påstå. Men väldigt underhållande är den ändå i all sin enkelhet, med en stabil rollista och somrig, svensk igenkänningshumor som så att säga håller sig på mitten av medelklassvägen, full av schabloner och klassiska semesterdilemman. Framför allt Peter Magnusson, som är ett ess på minspel, roar som den allmänt oduglige Jens, som hela tiden trasslar in sig i jobbiga situationer och är som allra mest hopplös när han försöker vara macho. På söndag börjar den tredje säsongen, som bland annat bjuder på nakenbad med tillhörande fluktare i skogen, fylla, grannfejd och diarré i det fria. Som sagt kanske inte så himla sofistikerat. Men fungerar gör det.
Dplay. Säsongspremiär på söndag

Foto: Tomaz Blanck/Kanal 5.

SMILF


Inte sedan "Cougar town" har en bra serie haft en så dålig titel som Frankie Shaws "SMILF" ("Single mom I’d like to fuck") har. Något som har påpekats så ofta att tv-bolaget skickade ut de nya avsnitten till oss journalister i sällskap av en påminnelse om att titeln är menad att vara ironisk... Vet inte om det förtydligandet direkt övertygar mig om titelvalets förträfflighet – men däremot är jag, efter att ha sett de första avsnitten av den andra säsongen, i alla fall säker på att "SMILF" är en serie som bara blir starkare och fortsätter att överraska. Med sin ärliga, råa skildring av den ensamstående arbetarklassmorsan Bridgettes tillvaro i Boston, men också med olika stilar, roliga grepp och oväntade sidospår. Se den!
HBO Nordic. Säsongspremiär på måndag


Butterfly


Hur hanterar man som förälder att ens son i själva verket är en dotter? Den känsliga frågeställningen utgör kärnan i den här tredelade brittiska miniserien med bland andra Anna Friel (från Hans Rosenfeldts "Marcella"). Om familjen Duffy, som ställs inför många konflikter, utmaningar och svåra val när tolvåriga Max (Callum Booth-Ford) – en flicka född i en pojkes kropp – vill stoppa sin utveckling till man och i stället bli Maxine. "Butterfly" är en sådan där serie där temat egentligen är starkare än manus, och bitvis känns det hela lite som en informationsfilm, men berörd är det ändå omöjligt att inte bli.
SVT Play


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


ARTIKELN HANDLAR OM