Idol

PRESENTERAS AV

Gör om ALLT

En självklar vinnare.

En final helt befriad från spänning.

Och ett program i akut behov av förändring.

Ja, vad säger man?

Jag antar att ett grattis är på sin plats, Jay. För det är det. Jag vet att det är jordens kliché. Men icke desto mindre är det sant. Det är nu slitet börjar. På allvar. Du längtar mer än något annat efter någon form av normalitet just nu. Den är dessvärre mer avlägsen än någonsin. Utmaningen du har framför dig är monumental. Den som handlar om att förvalta. Hänga kvar. Ta vidare. Inte bli en sådan som folk undrar var han tog vägen när april blivit maj. Potentialen har du. Motbevisa alla som ser en seger i den här tävlingen som en dödskyss.

Du har världens chans här. Sumpa den inte.

– "Idol" nästa år blir sista året. Och vi ska gå all out in flames.

Orden är Peter Jihdes i det där hopplösa "Eftersnack"-programmet.

Det var fredagens mesta hurra. I synnerhet efter en final som visade sig vara tamare än Markus Larssons legendariska kanariefågel Pelle.

Tanken har gnagt i bröstet under hösten. Något har fattats. Något väsentligt och avgörande. Skandalerna var nya. Men det var också i princip allt.

Bakom oss har vi en "Idol"-omgång som kommer att arkiveras som en mellansäsong. Inget bottennapp, men heller inget för historieböckerna.

Ett format som börjat stelna och trampa allt mer vatten i sin jakt på en stjärna.

Visst, igenkänningen är halva grejen med "Idol". Samma sak en gång till fast med nya ansikten. Men när det välbekanta övergår i déjà vu är det mer än dags att famla efter nödbromsen. Tänka om. Byta ut. Renovera. Bygga upp på nytt.

Om nästa "Idol" nu ska bli det sista i TV4 måste någonting hända.

Juryn behöver bytas ut, till att börja med. I år har de gått väl mycket på tomgång. Engagemanget på sparlåga. Där behövs nytt blod omgående. Producenter och ansvariga behöver byta jobb för att förhindra en säsong i absolut stillastående. Musikansvarig behöver bytas ut. Temakvällarna varieras, låtvalen föryngras och moderniseras. Allt för att avslutningssäsongen blir just det fyrverkeri av nytt och fräscht som Jihde flaggar för.

Ni har världens chans här, TV4. Sumpa den inte.

När vi ändå är inne på det här med förändring:

Ska man hojta om behovet av variation är det naturligt att börja där man står. Det måste naturligtvis ske även i dessa spalter. Efter fyra år som er utsände i "Idol"-bubblan har det blivit hög tid för mig att hoppa av tåget. Yrkesmässigt har det varit bland det mest spännande jag gjort.

Men man ska ju, som bekant, alltid lämna festen när den är som roligast.

Nästa år skriver någon annan den här texten. Någon yngre. Gärna en tjej.

Det är onekligen på tiden.

ARTIKELN HANDLAR OM

Idol