Samerna ryter till mot Morberg

Av: Joni Nykänen

Publicerad:
Uppdaterad:

Tv-kockens oväntade skämt retar upp Sametinget: ’Tar illa vid mig’

1 av 3 | Foto: Foto: TV4
I BLÅSVÄDER Per Morberg skämtade om samer i gårdagens ”Sveriges mästerkock” i TV 4. Nu rasar Sametingets ordförande Stefan Mikaelsson mot tv-kocken. ”Att samerna som bor i de nordiska länderna blir bemötta på det här sättet tycker jag är mycket beklagligt”, säger Mikaelsson till Nöjesbladet.

Tv-kockarnas hårda sågningar var alla beredda på.

Men Per Morbergs hån mot samerna väntade sig ingen.

– Jag tar illa vid mig, säger Stefan Mikaelsson, ordförande för Sametinget.

I gårdagskvällens ”Sveriges mästerkock” i TV4 drar Per Morberg ett skämt när en deltagare åker ut: ”Då var det slutvisslat sa lappen och skär av sig överläppen”, sa han.

Nu rasar Sametingets ordförande mot tv-kocken.

– Jag tar illa vid mig. Det är mycket beklagligt att man har sådan nivå på humorn. Även om jag förstår att man ska skoja och vara lustig. Men gör man det på bekostnad av andra är det inte längre på skoj eller skämt, säger Stefan Mikaelsson, ordförande för Sametinget.

”Är mycket beklagligt”

Mikaelsson menar att det är förlegat av TV4 att sprida ett skämt om en minoritet inför miljonpublik.

– Vi har ju till och med kommit dit att vi inte säger ”neger” längre. Att samerna som bor i de nordiska länderna blir bemötta på det här sättet tycker jag är mycket beklagligt, fortsätter han.

– Det är ett rått sätt att beskriva hur samer skulle bete sig. Per Morberg borde tänka på hur han uttrycker sig, säger Per Mikael Utsi, styrelseordförande på Sametinget.

Stefan Mikaelsson ifrågasätter varför produktionen bakom ”Sveriges mästerkock” inte klippte bort skämtet innan sändning eftersom det faktiskt är ett förinspelat program.

”Vill inte någon illa”

– Men de har säkert goda löner och mycket dåligt omdöme, säger han.

Matilda Snöwall, exekutiv producent för ”Sveriges mästerkock”, berättar att produktionen inte har reagerat på skämtet i klippningsrummet.

– Per Morberg menade det skämtsamt och vill inte någon illa, så vi har inte reagerat på det. Men det är självklart beklagligt om någon tagit illa vid sig, säger Matilda Snöwall.

Nöjesbladet har sökt Per Morberg utan resultat.

Publicerad: