SVT, Sveriges Television

Skogen får liv i ny thrillerserie

Av: 

Björn Berglund

TV

Naturen i fokus när Moa Gammel och Göran Ragnerstam utreder mystiska mord i ”Jordskott”

SVT:s nya thrillerserie ”Jordskott” samlar Moa Gammel, Göran Ragnerstam och en imponerande skara svenska skådisar.

Men huvudrollen spelas av den svenska urskogen.

– Den är ett väsen i sig, säger regissören och manusförfattaren Henrik Björn.

En pojke försvinner i de djupa skogarna kring byn Silverhöjd. Polisförhandlaren Eva Thörnblad (Moa Gammel) förlorade sin dotter på samma plats tio år tidigare och Eva tror att händelserna har ett samband.

”Jordskott” börjar som en typisk kriminalserie. Men snart märker både Eva och tittarna att det finns större krafter i rörelse bland tjärnar och rotvältor.

– Vi tar en annan väg än den där vanliga seriemördarutredningen. Ni kommer se saker och scener som ni aldrig har sett förut och där naturen är en av de viktigaste karaktärerna i serien, säger Henrik Björn, som är seriens regissör och manusförfattare.

Inspirerad av folktro

Arbetet med manus började redan för sju år sedan. Inspirerad av nordisk folktro och barndomens skogspromenader med mormor skapade Henrik Björn ett helt universum, där händelserna i serien bara skrapar på ytan.

– Vi tar en annan väg än den där vanliga seriemördarutredningen. Ni kommer se saker och scener som ni aldrig har sett förut och där naturen är en av de viktigaste karaktärerna i serien, säger Henrik Björn.

Den tydliga visionen och rika bakgrundshistorien fick Moa Gammel att fastna för projektet.

”Fantastisk designer”

– Henrik har fått vara showrunner, regissör, manusförfattare och fått göra allting efter sin vision just för att det inte ska bli en vanlig svensk serie. Det hänger ihop på ett annat sätt, säger hon.

Även miljöerna kring Sala, där serien spelades in har satt sin tydliga prägel på ”Jordskott”.

– Det blir en speciell stämning kring en inspelning som sker på plats. Vi har haft en fantastisk set designer och när man kommit till inspelningsplatsen är det som att man bara har gått in i världen. Den känns på riktigt, säger Moa Gammel.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommar-rea hos Gina Tricot – upp till 70 % rabatt på sommarkläder!

Gina Tricot

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

SVT, Sveriges Television

Göran Ragnerstam

Moa Gammel

Jordskott