Felix Herngren

”Andra åket” – en fjällmysig komediserie med höga toppar

Av: 

Karolina Fjellborg

”Andra åket”.
”Andra åket”.

TV

TV-RECENSION Den senaste komediserien från Felix Herngrens stall bjuder på perfekt familjehumor i storslagen miljö, och Sanna Sundqvist är fantastiskt rolig i den hetsiga huvudrollen.

Betyg: 4 av 5 plus
Andra åket
SVT
Del 1-5
Av Felix Herngren, Niclas Carlsson, Erik Hultkvist, Tapio Leopold och Sara Marmnäs-Andersson, med bl a Sanna Sundqvist, Jakob Setterberg, William Spetz, Bert-Åke Varg, Mattias Fransson, Ida Engvoll och Lena T Hansson.


KOMEDI I veckan meddelade SVT att den här senaste komediserien från Felix Herngren och hans FLX redan före sändning har förnyats för en andra säsong. Och det tackar vi för.
"Andra åket" är nämligen en riktig smällkaramell, fylld med precis lagom skruvad, finjusterad vardags- och familjekomik, och förlagd till en miljö som är magiskt vacker och alstrar mysig fjällkänsla samtidigt som den borgar för klassiska kulturkrocksgarv. Och hittills inte så jättebekanta men otroligt roliga Sanna Sundqvist – vars hetsiga, bossiga och kreativt svärande rollfigur är central och fungerar som en katalysator för en stor del av humorn – är en stjärna, som folk bör vara helsålda på innan året är slut.
Hon spelar Madde, som är född och uppvuxen i den lilla skidorten Björkfjället (verklighetens Björkliden). Hon har bott i Stockholm i många år, men återvänder nu hem till Lappland, tillsammans med sin man (Jakob Setterberg) och tonårsdotter (Elsa Forsberg), för att ta över driften av sin mammas (Lena T Hansson) lilla hotell och skapa ett nytt, förhoppningsvis mindre stressigt, liv.
Det går så där kan man väl säga, då hopplös personal, bångstyriga familjemedlemmar, gamla "vänner" från förr och krävande hotellgäster kommer i vägen för planerna. Och Madde själv – som lätt går i taket och då och då bryter den fjärde väggen för att uppgivet tala direkt till oss tittare – identitetskrisar i skarven mellan norrlänningen hon var och stockholmaren hon har blivit.
Setterberg är perfekt som den sympatiske men typiskt hipsterängslige Petter, William Spetz har väldigt roligt med sina scener som lat och hypokondrisk receptionist, Mattias Fransson gör en roll med många lager som Maddes homosexuelle bror, och en briljerande Ida Engvoll fyller ungefär samma funktion som "Solsidans" Anette som den irriterande och skvallriga affärskonkurrenten Yvette.
"Andra åket" är en riktig höjdare.


”Andra åket” har premiär i SVT den 11 november.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS EXTERN LÄNK

Kickstarta hösten hos MEDS – fina kampanjer på allt du behöver här!

MEDS


Publisert:

LÄS VIDARE

”Andra åket” får ny säsong – före premiären

ÄMNEN I ARTIKELN

Felix Herngren

Andra åket (tv-serie)

Sanna Sundqvist

SVT, Sveriges Television

Ida Engvoll

Tv-serier