Unni + Loket = sänkt skatt?

TV

Den 5 juni förra året kamperade Unni Jerndal och Leif ”Loket” Olsson för första gången ihop i tv-rutan. Då handlade det mycket om börsen, fonder och en viss Telia-aktie.

Nu ska Unni och Loket i två program hjälpa oss att deklarera och se till att vi inte missar några avdrag.

Foto: Mikael Gustavsen

”DEKLARERA MED UNNI OCH LOKET”

TV 4 SÖNDAG

I programmet i fjol var riksbankschefen Urban Bäckström nästan den ende bland experterna i studion som varnade en del för Telia-aktien. Loket lyssnade inte på honom utan köpte den så kallade folkaktien – liksom cirka en miljon andra svenskar.

Unni gjorde inte samma tabbe:

– Jag var tveksam ända från början, säger hon i dag. Jag är nog lite försiktig.

Fick ni många hatbrev från besvikna Telia-köpare?

– Nej. De gick nog direkt till Björn Rosengren, säger Loket och Unni med en mun och Loket tillägger:

– Jag köpte dessutom några till när aktien var nere i 60 kronor. Men de har visst gått ner ännu mer...

Å andra sidan är travfantasten Loket ganska van vid att gambla på hästar. Frågan är om vi tittare vågar lita på Lokets råd när det gäller deklarationen...

Själv låter han sin revisor göra det jobbet ända sen han bildade bolag i början av 80-talet. Unni däremot deklarerar själv – även om hon första gången tyckte det var hemskt och våndades inför blanketterna.

– Men jag bestämde mig för att lära mig hur man gör och nu tycker jag det är ganska roligt. Dessutom får man klart för sig hur ens ekonomi ser ut.

Nåja, vi kan lugna tittarna med att det varken är Unni eller Loket som är experterna i ”Deklarera med Unni och Loket”. De leder programmet där i stället den privatekonomiske experten Anders Andersson ger råden. Han kan det mesta om avdrag, aktier, fonder och placeringar och är dessutom duktig på att snacka så att vi vanliga deklaranter fattar.

Ytterligare två expertpaneler är med i det första programmet nu på söndag kväll. Den ena består av skatteexperter från näringslivet och den andra av folk från Riksskatteverket. De ska också tipsa om avdrag och hjälpa till med andra deklarationsfrågor. Tittarna är dessutom utlovade att få veta vilka avdrag skattemyndigheterna kommer att granska extra noga i år.

Hur bra är du egentligen på att deklarera, Loket?

– Jag har som sagt inte deklarerat själv på 20 år och har levt i den enfaldiga tron att det inte går att göra några avdrag om man har en förenklad deklaration, utan att det bara är att skriva under den. Men nu vet jag att det är alldeles galet!

Nå, Unni, som verkar kunna det här lite bättre – vad kan en vanlig deklarant göra för typ av avdrag?

– Omkring sex miljoner svenskar har fonder eller aktier. I de sammanhangen finns avdrag att göra. Men det finns också andra avdrag för vanliga människor. Det kan till exempel handla om att dra av pengar för facklitteratur, tidningar och annat man behöver i sitt arbete. Titta på programmet. Det kan löna sig!

Unni är ett lite ovanligt namn?

– Min mamma har tre långa namn. Därför bestämde hon att hennes barn skulle ha korta och ett enda. Pappa har norsk släkt så jag fick heta Unni och min syster Randi.

Leif Olsson fick smeknamnet ”Loket” av Ingvar Oldsberg mitt under en radiosändning på 70-talet. På den tiden fanns en fotbollsspelare i Elfsborg med det smeknamnet och Oldsberg döpte helt sonika Leif Olsson till samma namn – och det har hängt med sen dess.

Det andra deklarationsprogrammet söndagen den 29 april är en hel timme långt. I det ska tittarna själva kunna ringa eller mejla frågor om deklarationen till olika experter i studion. En rejäl politisk debatt om världens högsta skattetryck kan vi också räkna med den kvällen. Bland annat diskuteras om Sverige kan fortsätta att behålla dagens höga skattenivåer när andra länder erbjuder lägre skatter för både arbete och kapital.

Efter sändningen fortsätter programmets experter att besvara frågor på nätet. Redan den 17 april drar TV 4 för övrigt igång en deklarationssajt på sin hemsida i samarbete med Riksskatteverket. Den är öppen mellan klockan 8 och 22 ända till den 3 maj och är förlängd till midnatt under de två programkvällarna.

Före aktieprogrammet förra året hade Unni och Loket aldrig jobbat tillsammans och bara morsat på varandra i TV 4:s korridorer. Inte förrän de då satte sig ner för att tala om programmet fick de klart för sig att de växt upp i närheten av varandra i Göteborg. Dock inte samtidigt eftersom Loket är drygt 20 år äldre än Unni.

Och nu trivs de jättebra ihop och skulle gärna vilja att TV 4-ledningen satsade på ett regelbundet börsprogram med de två som programledare.

– Jag kan inte tänka mig en bättre parhäst, säger Unni och Loket instämmer.

Sen länge har Loket ett sommarställe i trakterna av Lysekil. Just i somras skaffade sig Unni och hennes familj ett litet sommarparadis på en ö vid västkusten. Där springer minstingen Petter omkring med flytväst på sig och storebror Rasmus med störtkruka.

Loket är förstås urgöteborgare (medan Unni och hennes familj bor i Nacka utanför Stockholm) men skulle kunna tänka sig att bo nästan var som helst i Sverige. Han kan också vårt land som få eftersom han varit praktiskt taget överallt. Han försörjer sig normalt - när han inte är i tv-rutan - som konferencier på olika tillställningar.

– Semester vet jag inte vad det är, säger han. Å andra sidan är jobbet också något av min hobby. Men jag brukar försöka ta lite sammanhängande ledighet i augusti.

Unni och hennes familj satsar däremot ordentligt på rejäla sommarsemestrar här hemma i Sverige. Och på vintern flyger de gärna utomlands.

– Nästa resa blir nog till Australien. Våra småkillar vill se kängurur...

fakta/Loket

fakta/Unni

Lars-Olof Berglund