Storsvindlarna fick ett helt bolag på fall

Foto: ANNE BANG och SVT
Snart inleds rättegången i den uppmärksammade Trustorhärvan. Joachim Posener, som tillsammans med kumpaner plundrade bolaget på drygt 700 miljoner, kommer dock inte att närvara. Under de gångna tre åren har varken polis eller åklagare lyckats spåra honom och rättegången äger därför rum utan honom. Den svårt skuldbelastade brittiske lorden Moyne var också inblandad i penningtransaktionerna.
TV

DOKUMENTÄR

”Dokumentär inifrån: Trustor –

den stora blåsningen”

SVT 1 22.00

Inom den internationella skojarbranschen har han skapat sig ett odödligt namn.

Joachim Posener, svensken som plundrade investmentbolaget Trustor på drygt 700 miljoner svenska kronor och spårlöst försvann.

Nu börjar rättegången mot Trustor-bedragarna – utan Posener – och SVT visar påpassligt Lena Einhorns dokumentär ”Trustor – den stora blåsningen”.

Filmen får en extra närhetskänsla genom att Lena Einhorn lärde känna Joachim Posener redan som barn. Posener var bara tio år när de första gången träffades på en sommarkoloni i Stockholmstrakten. Hennes bild av den blivande megabedragaren: en snäll kille med ett stort behov av att synas. Och i skolan en notorisk fuskare, som alltid blev påkommen.

Som vuxen började han fantisera om att bygga ett bolagsimperium, att bli en stor magnat i finansvärlden. Men Poseners starka sida var inte hårt arbete och han lockades av genvägar till rikedom. Kriminella genvägar, skulle det visa sig, som ledde raka vägen in bakom lås och bom.

Vårvintern 1997 kom han ut från fängelset efter att ha avtjänat ett sexårigt frihetsstraff för grov ekonomisk brottslighet, en omfattande bolagsplundring i Danmark.

Några nämnvärda planer på att leva ett rättskaffens liv tycks Joachim Posener inte ha haft efter fängelsestraffet. Kort därefter börjar han, tillsammans med de svenska kumpanerna Thomas Jisander och Peter Mattsson och den svårt skuldbelastade brittiske lorden Moyne att planera en gigantisk kupp mot investmentbolaget Trustor, att köpa bolaget med dess egna pengar. Inblandad något senare blev också Trustors före detta vd, nyzeeländaren Lindsay Smallbone. Denne har dock senare friats från misstankar och åtalas inte när rättegången nu startar.

Polisen och åklagare Bo Skarinder har under de gångna tre åren inte lyckats spåra Posener och rättegången kommer att äga rum i hans frånvaro. Envisa rykten har cirkulerat om att Posener gömmer sig någonstans i Israel.

På de anklagades bänk – för brottet grov förskingring – sitter Jisander, Mattsson och den brittiske lorden.

I dokumentären berättas förstås om alla dem som, utan att ha gjort sig skyldiga till brott, indirekt gått Poseners och Moynes ärenden: finansmannen Erik Penser, advokatbyrån Vinge, Kreab PR-byrå.

Vi får också lyssna till historien om tre svenska grabbar med avancerad skojarbegåvning som vräker ut sekiner och lever loppan på Franska rivieran några månader. Tills bubblan spricker med en knall när den svenske frilansjournalisten Gunnar Lindstedt börjar syna den luspanke lord Moynes kreditvärdighet i sömmarna. Det var då det skrangliga korthuset Trustor började vackla och kort därefter rasade det ihop.

SERIESTART

”I Söderhavet”

TV 4 23.50

1911 skrev den kände författaren, bohemen och globetrottern Jack London (1876–1916) en novellsamling som heter ”South sea tales”, med berättelser från Söderhavet.

På den boken bygger ”I Söderhavet”, den tysk-fransk-australiska äventyrsserie i 22 delar som TV 4 sjösätter i kväll. Serien – med en komplett nyuppbyggd tahitisk by – har spelats in i Queensland i norra Australien.

David Grief (William Snow), en bister, opolerad lycksökare, försörjer sig på att forsla fångar från en koloni till en annan på de franska myndigheternas uppdrag. En dag får han och hans inhemske partner, Mauriri Lepau (René Naufahu) en annorlunda fånge ombord, den vackra och mystiska engelskan Isabelle Reed (Rachel Blakely) som dömts för mord på sin före detta älskare. David dras till den livfulla Isabelle och det ställer till allvarliga trassel för hans kärleksförbindelse med den sexiga polynesiskan Lavinia (Rowena King).

SÄSONGSSTART

”Filmkrönika, filmfestival,

filmgala”

SVT 1 20.45

Drygt 40-åriga ”Filmkrönikans” första kvinnliga programledare, Sara Wennerblom, går in på sin tredje säsong när programmet säsongsstartar med en 75 minuter lång specialsändning, ”Filmkrönika, filmfestival, filmgala”. Därefter följer varje torsdag 21.30 14 avsnitt à 30 minuter vilket innebär att ”Filmkrönikan” nu får starkt utökad sändningstid.

Kvällens inslag kretsar runt den pågående filmfestivalen i Göteborg. Vi får ett personporträtt av snart 70-årige mästerregissören Jan Troell, verksam sedan 1965, vars senaste film, ”Så vit som en snö”, kommer upp på dukarna i mars. Dessutom ett besök i Iran hos den märkliga filmskaparfamiljen Makhmalbaf där alla sex är erkända och prisbelönta filmare. Och ett studiosamtal med Lia Boysen (Det nya landet) och Sara Sommerfeld inför Guldbaggeutdelningen på måndag där båda är nominerade.

UNGDOM

”PS”

SVT 2 19.45

Rock eller kock – så ser framtidsvägarna ut för Erik, 15 år, från Göteborg. Och han siktar högt, rockstjärna eller kockstjärna ska det vara. I dag spelar Erik – som älskar soulkungen Otis Redding – i ett lokalt pop- och rockband och ska vara med i en musiktävling. Han repeterar för fullt och musiken tar all hans tid.

Sitt uppslukande musikintresse har han från pappan som spelade i ett punkband och så har Erik ärvt sin mammas gamla bas.

Att jobba hårt med att repa är inte det kuligaste Erik vet.

– Jag gillar mest att stå på scen, att spela för publik. Det är det som är grejen, säger han.

Han funderar också över vem han är, varför han har den stil han har.

– Jag vill vara någon speciell, inte som alla andra. Att vara en individ som skiljer sig från mängden är viktigt.

Pelle Jacobsson