Karolina Fjellborg

TV4 har misslyckats kapitalt med casting och krishantering

Karolina Fjellborg om årets ”Big brother”

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hastigt övertäckta nazitatueringar, antisemitiska uttalanden och våldtäktshot.

Men TV4 är nöjda med castingen och anser att de gör ett ”spännande program”.

För vilken målgrupp, kan man fråga sig. Sveriges förenade antisemiter?

Okej, så detta är lite av vad som har hänt:

Bara någon dag in i nya ”Big brother” deklarerar deltagaren Isabel Pereira att hon ”hatar judar”. Kim Kamal, som ironiskt nog presenterades som en snubbe som vill ”bryta fördomar” mot muslimer, hänger på och meddelar att han inte heller har mycket till övers för judar.

Båda kastas ut, när TV4 inser att tittare reagerar på uttalad antisemitism.

 

Dagen därpå öppnar Sami Jacobsson upp om sitt högerextrema förflutna. Ett förflutet som får programledarna Adrian Boberg och Helle Schunnesson att hoppa av produktionen.

TV4 däremot, har inga problem med Sami eftersom han ”har berättat om sin bakgrund tidigare” och ”tagit avstånd” från den.

Vad den exekutiva producenten Joel Bendrik talar lite tystare om, eller helst inte alls egentligen, är att det där förflutna inte ligger så vansinnigt långt tillbaka i tiden. På Samis Instagramkonto ligger flera bilder med nazistiska kopplingar kvar, och han hade kvar åtminstone en nazisttatuering fram till strax innan han klev in i huset – då TV4 trollade fram en tatuerare som till slut kunde täcka över den.

Sedan har vi också Patrik ”Patzy” Svensson, som presenterade sig som en glad och positiv man ”med ett hjärta av guld”, men snart började hojta om att han skulle våldta en annan deltagare. Så som vilken normalt funtad 51-åring som helst skulle kunna göra en måndagskväll. Eller?

Man kan också lägga till att ytterligare en deltagare, Jessica Pamlin – som gick in efter de första dagarnas manfall – frivilligt lämnade tävlingen efter bara tre nätter i huset.

Vilken hejdundrande rövvecka det har varit för TV4, tänker man spontant. En mardrömsstart.

Men nej, inte alls, tydligen. Tvärtom är folk på TV4 nu så nöjda att champagnekorkarna viner, om man ska tro Bendrik, som menar att ”deltagarna är en blandad grupp människor som tillsammans bidrar till ett spännande program”, och påstår att kanalen överlag är nöjda med castingen.

 

För castingprocessen har det absolut inte varit något fel på, nej, nej. Produktionen har gjort ”omfattande intervjuer” med deltagarna, som dessutom fick träffa en psykolog som gav sitt utlåtande innan TV4 bestämde sig för om de var lämpliga för programmet eller inte.

Och absolut, den försäkran hade man ju kunnat köpa – om castingen hade gällt dokusåpan ”Fjärde riket” och psykologen hade knäckt extra som rasbiolog.

Men ge er nu, TV4. Det är nämligen uppenbart att ni snackar skit och att åtminstone ett av två påståenden gäller (förmodligen en kombination av båda):

 

  1. Ni har misslyckats kapitalt med både er casting och er krishantering. Ni vet om det men ni tänker inte erkänna det.
  2. Ni har avsiktligt gjort ett till och med för den här tv-genren extremt cyniskt och smaklöst urval, i jakt på sensationer och rubriker.

 

Men man kan inte både ha kakan och äta upp den. Man kan inte rida på hatiska stämningar i samhället och samtidigt låtsas att man har lagt ner ett hästjobb på, eller ens bryr sig om, att hålla någon sorts nivå.

Handplockar man skitstövlar, har man snart en rejäl bajsmacka att sätta tänderna i.

 

Smaklig måltid. Det kan bli en lång vår.

 

Publisert:

LÄS VIDARE