Åtta nya SVT-program jag inte missar i höst

Uppdaterad 2019-10-31 | Publicerad 2019-08-15

”Tjuv och polis”, ”En perfekt förälder” och ”Det rätta virket”.

Föräldraångest, amatörrånare, sociala medier-skepsis och en talkshow med ett proffs vid rodret.

SVT har haft sin årliga höstpresentation, och här är åtta nya program med potential att göra hösten roligare.

”Tjuv och polis”.

1. Tjuv och polis


Man blir ju onekligen nyfiken på det här upplägget:

Tio helt vanliga Askersundsbor ska planera och genomföra en spektakulär kupp. De ska stjäla 50 miljoner kronor, gömma bytet och fortsätta sina vanliga liv. Samtidigt sätter 14 av Sveriges mest erfarna poliser i gång en jakt för att hitta både pengarna och ”tjuvarna”. Polisstyrkan gör allt i sin makt för att försöka lösa brottet och använder samma metoder som om det hade varit en riktig brottsutredning.
Är det den osannolika stöldligan eller polisen som kommer att gå segrande ur spelet?
Det handlar alltså om en sorts mix mellan ett familjeunderhållningsprogram och en realityserie om polisarbete – där själva brottet som ska utredas är fejkat.
Hm, intressant.

Premiär den 1 september.


”Vägra sociala medier”.

2. Vägra sociala medier


Kändisar som utforskar ditten och datten har varit på tapeten ett tag nu, och trenden håller i sig hösten 2019. Särskilt sympatiskt, i alla fall för oss som gärna ligger lågt på sociala medier, verkar det här konceptet.
Skådespelaren Adam Lundgren, känd från bland annat ”Torka aldrig tårar utan handskar”, ”Blå ögon” och ”Vår tid är nu”, är en sociala medier-skeptiker som ”misstänker att sociala medier leder till en verkligt dålig utveckling för honom och för världen”. I ”Vägra sociala medier” reser han till Silicon Valley för att snoka i hjärtat av techbranschen, samtidigt som han utmanar sina förutfattade meningar genom att testa Instagram.

Premiär den 2 september.


”Luuk & Hallberg”.

3. Luuk & Hallberg


Klart att vi behöver en ny svensk talkshow. I den här sköter genreveteranen Kristian Luuk intervjuerna medan komikern Daniel Hallberg gör pranks och roliga upptåg – på stan och i studion.
”Lite som att han är med pappa på jobbet”, enligt Luuk.

Premiär den 7 september.


”Kalles och Britas hälsoresa”.

4. Kalles och Britas hälsoresa


Paret Kalle Zackari Wahlström och Brita Zackari har tidigare visat sig vara bra på att göra livsstils-tv ihop, med ”Kalles och Britas sex liv”. I den här nya programserien undersöker de olika (påstått?) hälsosamma livsstilar och diverse metoder för att bli friskare och lyckligare. SVT lovar ”stenåldersliv i Södertälje, Hollywoodliv i Los Angeles, känsloliv i Molkom, ekologiskt liv i San Diego och optimeringsliv i Göteborg”.

Premiär den 16 september.


”Det rätta virket”.

5. Det rätta virket


Efter ”Cowboykåken” presenterar SVT ännu ett testosteronstint byggprogram med favoritpotential. I det här, som SVT kallar för ett ”nytänkande byggprogram med doft av en svunnen tid”, får vi följa ”tre tvättäkta timmermän med passion för sitt yrke, kärlek till gamla vackra saker och smak för sekelskiftets klädstil”.

Premiär den 14 oktober.


”Det svenska popundret”.

6. Det svenska popundret


Från stenkaka till Spotify. Från folkparker till fullsatta arenor. Från Abba till Avicii. Och allt som ryms däremellan.
I sex delar ska historien om hur lilla Sverige blev en av världens största musikexportörer berättas, med hjälp av klassiska tv-ögonblick, nya intervjuer och sällan eller aldrig tidigare visat material med några av våra allra största digniteter på området.

Premiär den 16 oktober.


”En perfekt förälder”.

7. En perfekt förälder


Skådespelaren Erik “Jerka” Johansson – bland annat känd som pappan, och bonuspappan, Patrik, som kämpar i motvind i ”Bonusfamiljen – konfronterar sin föräldraångest och försöker bli en helt perfekt förälder. Med hjälp av experter, barn, familjer och barnkultur botaniserar han i bryderier som skärmtid, socker och hur man hanterar frågan om döden.

Premiär den 27 november.


”Landet lyckopiller”.

8. Landet lyckopiller


Ännu en kändis-funderar-produktion. I den här forskar Nour El Refai i varför så många svenskar – varav hon själv är en – tar antidepressiv medicin. Hon möter läkare, psykologer och vanliga människor, åker till Värmland, där man tar mest antidepressiv medicin i Sverige, och till Italien, som är bland de länder i Europa där man tar minst. Vad beror skillnaderna på?

Premiär den 27 november.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


ANNONS