Moodyssons HBO-serie är en älskvärd men påfrestande studie i dumsnällhet

Mattias Silvell, Vilhelm Blomgren, Amy Deasismont och Gustav Berg i ”Gösta”.
Mattias Silvell, Vilhelm Blomgren, Amy Deasismont och Gustav Berg i ”Gösta”.

TV-RECENSION Det finns mycket att tycka om i Lukas Moodyssons ”Gösta”. Samtidigt går serien en på nerverna.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Gösta
HBO Nordic
Del 1-9
Av Lukas Moodysson, med bl a Vilhelm Blomgren, Amy Deasismont, Mattias Silvell, Clara Drake, Regina Lund, Elisabet Carlsson, Nidhal Fares, Gustav Berg och Olle Sarri.


DRAMAKOMEDI Det tar 30 sekunder. Sedan dyker en snopp upp i en provisorisk utomhusdusch – och "Tillsammans"-vibbarna är ett faktum. Och därifrån tilltar de.
"Gösta" – HBO Nordics första svenska originalserie, som är både skriven och regisserad av Lukas Moodysson – är nämligen väldigt mycket Moodysson, när Moodysson var som bäst. Det finns mycket att tycka om.

Men "Gösta" är också en serie som går en på nerverna.
Vilhelm Blomgren (som bör få sitt genombrott här och nu eftersom han är helt suverän) gör huvudrollen som Gösta. En nyutexaminerad psykolog som precis har flyttat till en icke namngiven liten småländsk stad för att jobba på BUP-mottagningen.
Han nöjer sig inte med att vara en snäll ung man som hjälper och tar hand om sina medmänniskor inom rimliga gränser, utan är godhjärtad och självförsakande i en så barock utsträckning att inte ens gamla söta tanter kan motstå frestelsen att utnyttja honom. Och överallt kring honom finns de; de ångestridna, de självupptagna, de neurotiska, de pretentiösa och de kufiska familjemedlemmar, patienter, vänner, kollegor, kvinnor och främlingar som testar de gränser hans tålamod saknar.
Värst är hans ambivalenta, ängsliga flickvän (Amy Deasismont) och hans vrickade, fullkomligt tygellösa pappa (Mattias Silvell), som är kaos på två ben.
Den ena efter den andra flyttar in i hans lilla stuga i skogen, där Gösta ligger platt som en mänsklig dörrmatta medan hans tillvaro blir allt mer ohållbar.
Kanske, förhoppningsvis, kommer han att explodera framåt slutet av seriens tolv avsnitt, men i de nio som har skickats ut för recension knyter han på sin höjd näven i fickan.

"Gösta" är rolig, varm, charmig, mycket väl rollbesatt och faktiskt livsbejakande trots att alla mår så dåligt. Men de moodyssonska tokigheterna blir för mycket mellan varven, man önskar att någon med distans till det hela hade klivit in och kortat tyglarna en aning, och det finns någonting oerhört tärande i att sitta och vänta i timmar på att Gösta ska ta på sig sina vuxenbyxor och sätta stopp för alla som parasiterar på honom.
Jag tycker ju om den här serien. Men jag blir också tokig på den.

Kanske hade en långfilm varit ett lämpligare format för den här älskvärda men påfrestande studien i självutplånande dumsnällhet.


"Gösta" har premiär på HBO Nordic den 1 juli.

Se det här också: En annan aktuell, rolig svensk serie (som har en gemensam nämnare med "Gösta" i Olle Sarri) är "Revansch" på SVT Play.


Visste du att... nästa nordiska HBO-produktion blir norska "Beforeigners", som får premiär den 21 augusti?


Just nu... är Vilhelm Blomgren även aktuell i "Hereditary"-regissören Ari Asters omtalade skräckfilm "Midsommar", som får svensk biopremiär den 10 juli.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE