Underbart men kort med Robert Gustafsson

Kriminaldramat ”Det som göms i snö” är tillbaka

Robert Gustafsson i ”Det som göms i snö”.
Robert Gustafsson i ”Det som göms i snö”.

TV-RECENSION Fem nya avsnitt räcker inte för att se sig mätt på Robert Gustafsson som Peter Wendel.
Det är ett gott betyg för sent omsider återvändande ”Det som göms i snö”.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
Det som göms i snö

Viaplay
Säsong 2
Av Aron Levander och Hans Jörnlind, med bl a Robert Gustafsson, Ia Langhammer, Samuel Fröler, Louise Peterhoff, Christopher Wagelin, Cilla Thorell, Ingela Olsson, Stefan Gödicke.


KRIMINALDRAMA Tre år efter ursprungspremiären (som var i Kanal 5) kommer nu en ny säsong av kriminaldramat ”Det som göms i snö”, som aningen ospecificerat men helt klart säljande ”bygger på idéer av” Leif GW Persson. En man som kan kränga vad som helst till svenska folket.
Manusförfattare är dock, nu precis som sist, Aron Levander och Hans Jörnlind, som på en botten av både verkliga händelser och Perssons idéer (och, får man väl förutsätta, hans åsikter och erfarenheter) har skapat en serie som är något av en sällsynt, egendomlig fågel i den svenska kriminalstammen.

Utan några speciellt yviga gester lyckas den kännas annorlunda; vemodig, dämpad, behärskad, trovärdig.

En stor roll i att serien fungerar så bra spelar Robert Gustafsson, som återigen är fenomenal som kalla fall-gruppens sorgsne, egensinnige och stundtals distraherade ledare Peter Wendel, som plågas av smärtsamma minnen från barndomen och skuldkänslor över Urban. Den bror vars själ han inte lyckades rädda.
Men även Ia Langhammers för genren rätt udda figur Barbro Svensson är en viktig pusselbit.
Den här säsongen börjar med att en överförfriskad poliskollega (Stefan Gödicke) sluddrar något till Peter om att han vet något om Urbans död, som han menar inte alls handlade ett självmord.
Strax därefter hittas samma polisman mördad, och i hans lägenhet upptäcks ett flertal mordutredningar som egentligen hör hemma på Peters bord.
Vad har han hållit på med? Och vem såg sig tvingad att röja honom ur vägen?
Kalla fall-gruppen börjar nysta i härvan, och får till slut reda på omständigheterna kring Urbans död – efter att först ha exponerat Stockholms regionpolischef Ludvig Larsson som ett sexuellt rovdjur (en storartat obehaglig Samuel Fröler, i en roll inspirerad av verklighetens Göran ”Kapten Klänning” Lindberg).
De den här gången endast fem avsnitten lämnar en med ett sug efter mer.
Låt oss hoppas att det kommer.


Säsong två av ”Det som göms i snö” har premiär på Viaplay den 19 september. Den första säsongen finns att streama på Viaplay samt HBO Nordic.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE