Carola laddad för magisk turnéfinal

TV

Nu heter hon Häggkvist igen

1 av 2 | Foto: SARA RINGSTRÖM
Carola ska fira julen utan sin son Amadeus i år. I stället ska hon vara tillsammans med övriga släktingar. Och ägna sig åt välgörenhet. - Jag har tänkt att antingen bjuda hem människor från härbärgen eller åka dit, eller till sjukhus och sjunga.

Rösten, Runar och religionen.

Men framför allt rösten.

Det är det jag tänker på när jag hör namnet Carola. Ända sedan hon var sexton, för vissa ännu tidigare, har den givit oss gåshud. Fått oss att sluta tänka och bara lyssna.

Och omvandlat Carola från en vanlig Norsborgstjej till en världsstjärna i Sverige.

"TONER FÖR MILJONER" FREDAG TV 4 21.00

Carola heter Häggkvist igen. Det var ett tag sen, och Carola Häggkvist är liksom den Carola som känns melodifestival. Men det känns bra, det känns som att hon är på väg tillbaka till oss, och musiken, efter att mest ha synts i andra sammanhang det senaste decenniet. För vi vill ha vår Carola, det är uppenbart. Även om det går perioder när hon inte syns har hon ändå en ofrånkomlig stjärnstatus, som inte kommer att försvinna så länge hon lever och ger ljud åt den där märkligt mäktiga stämman.

Nu har hon varit ute på turné med artist- och körshowen "Toner för miljoner". Ni får se finalen i Globen på tv i kväll, med 4 000 körsångare, och ni kommer att önska att ni hade varit där. (Mer om galans artister på sidan 23.)

Hon brinner för körsång och talar gärna och länge och varmt om det.

- Jag är uppvuxen med körsång. Adolf Fred-riks musikskola, gospelmusiken" körtraditionen har givit mig oerhört mycket och jag tycker att alla barn borde lära sig att sjunga i kör. Att hitta sin stämma och vara del i ett sammanhang.

- Man blir fri och glad när man får sjunga och det är viktigt för hälsan.

Men det blir inte bara körsång i "Toner för miljoner". Som bekant har Carola släppt en ny platta och sjunger tre låtar från den. Både öppnings- och slutnumret är från plattan, "My show" och "Coming home". De är till och med lite av anledningen till att hon tackade ja i år igen.

- Jag vill att det ska vara riktiga powerlåtar att öppna och avsluta med, det blir så härligt då. Och "Coming home" har verkligen en sådan feeling. När jag skrev den tänkte jag på min syster som har tre barn och på hur viktigt det är att stanna upp i karusellen. Det är så lätt att dras med och allt ska ske nu och på en gång, fast det som egentligen betyder något är att hitta hem i hjärtat och kunna njuta av livet. Jag har själv inte lärt mig det riktigt än heller, men jag jobbar på det.

Popplattan har knappt lämnat tryckeriet men Carola är redan på väg vidare. Turné till våren hoppas hon på, kanske Sverige, Norge och Finland. Festivalrunda på sommaren. Skriva fler egna låtar men gärna också med hitmakaren Max Martin. Hon kan även tänka sig att färdigställa den där projektplattan med Niklas Frisk och Andreas Mattsson vars smakprov fick recensenterna att dregla. Och, tja, kanske till och med hårdrock.

- Jag kan tänka mig mer gitarrbaserad musik. Personligen gillar jag Lisa Miskovskys stil och jag är ju gammal hårdrockare" också. Fast jag sjöng operett samtidigt. Men på åttiotalet var jag med i hårdrockbandet Stand By i två år och det sitter väl i lite.

- Men just nu satsar jag på att köra på den här popplattan och vill komma ut med den.

Europa?

- Det får man se. Jag är inte den som säger nej om dörrarna skulle öppnas, men jag är samtidigt nöjd över det jag har här hemma och prioriterar det.
"Jag har inte haft tid med det där vilda singellivet..."

Carola debuterade i Melodifestivalen 1983. Alldeles runt hörnet väntar 2002.

Enkel matematik säger att hon snart kan

fira 20 år som artist. Sådana jubileer brukar gälla människor som är betydligt äldre än Carola. Men så började hon tidigt också.

20 år som artist, hur känns det?

- (Tystnad)" Det känns som" det känns som lång tid. Att tiden går så fort. Men jag har ju å andra sidan hunnit med väldigt mycket.

Blir det 20 år till?

- Ja.

Hon har sagt att hon tänker fira med en gigantisk show, och kanske skriva en bok.

Men det är då.

Nu gäller nu och hon har fullt upp som det är.

- Ja jag har ju definitivt inte haft tid med det där vilda singellivet som antytts. Snarare har jag verkligen skött mig för att hinna med allting, cd-släpp och turné. Och barn.

Amadeus heter han, Carolas och Runar Søgaards son. Han är snart fyra år och börjar så smått förstå att hans mamma kanske inte är helt som de andra mammorna på dagis. Till exempel kan fröknarna sjunga hans mammas låtar. Och lära honom.

- Han överraskade mig verkligen när vi var och handlade häromdagen. Plötsligt började han sjunga "Främling". Jag blev jätteförvånad, för jag har inte lärt honom den. Först misstänkte jag att det var pappa som gjort det för att skoja, men så fick jag veta att det var en fröken på dagis.

- Men Amadeus åker med på turnéerna ibland och tycker att det är kul, och jag får dessutom känna att jag inte lämnar bort honom. Hemma bor vi på en barngata och han går på dagis och jag tar mitt ansvar. Det här är ju mitt liv.

Hon låter som alla mammor, lite bekymrad, en stänk dåligt samvete men ändå säker på att hon gör sitt bästa. Det finns ju trots allt en pappa också, de där som aldrig får några frågor om hur de "hinner med allt". Och det är hos pappa Amadeus ska spendera julen i år.

Vad ska du göra?

- Vara med min övriga familj, men det är inte helt bestämt var och hur. I år delar jag dessutom upp julen så att jag förutom att träffa familjen kan engagera mig i välgörenhet. Jag har tänkt att antingen bjuda hem människor från härbärgen eller åka dit eller till sjukhus och sjunga.

Betyder julen mycket för dig?

- Visst gör den det. Värme och traditioner och kärlek. Den är så kort bara, man måste tänka på att bära med sig julen varje dag. Det är en generös högtid där allting handlar om gåvan från Gud till människan. Det försöker jag lära Amadeus också. Att det är en fest och att man ska ge saker för att kärleken är kreativ och ger.

Så, vad ska du ge i julklapp?

- Jag vill köpa en berlock till Amadeus med bild på mamma och pappa. Och sen är det roligt att uppfylla önskningar, göra det där lilla extra. Man kan tänka efter när man är hemma hos varandra, att det här kan ju pappa behöva eller det här skulle passa för mamma.

- En present som alltid fungerar är ett levande ljus på fot. Den som tänder ljuset brukar minnas en då.

Vad vill du själv ha?

- En ny kamera istället för den som blev stulen, haha. Men ja, en bra kamera med objektiv. Jag älskar att ta bilder.

Fakta/Carola Häggkvist:

Maria Forsström