Per Lernström leder ”Idols” comeback – och hon blir ny sidekick

"Idol" floppade och byttes ut mot "X Factor" som floppade och byttes ut mot – ”Idol”.

När TV 4:s talangjakt gör comeback återvänder också programledaren Pär Lernström och juryn med Alexander Bard, Laila Bagge Wahlgren och Anders Bagge.

Programmets nya ansikte blir Karin ”Kakan” Hermansson, som finns vid Lernströms sida under autitionturnén.

Robin Stjernberg och Amanda Fondell. Melodifestivalens oväntade vinnare och favoriten som föll hårt. Efter sex veckors schlagermangel är det lätt att glömma att de unga artisternas karriärer inte började i SVT, utan hos konkurrenten, i TV 4:s ”Idol”.

Finalen där Amanda Fondell besegrade Robin Stjernberg var en nagelbitare, som fick ”Idols” genom tiderna lägsta tittarsiffror. TV 4 lade programmet på is för att satsa på ”X Factor”, men när det nya programmet floppade valde Fyran att skrota det. I höst återvänder "Idol" i sitt vanliga format, med auditionturné och fredagsfinaler inför livepublik.

Vända negativ trend

Programledare för talangjaktens comeback blir Pär Lernström. Det är han som får uppgiften locka tittarna till TV 4 och bryta ”Idols” nedåtgående trend.

– Jag tror att det finns ett väldigt sug efter ”Idol”. Det gäller för oss att rida på den vågen och om vi lyckas med det tror jag att vi kan vända på det här, säger han.

Som sidekick under auditionturnén får han radio- och tv-profilen Karin ”Kakan” Hermansson. Samma duo som nu kan ses i ”Veckans svensk” i TV4.

”Deltagarna gör Idol”

Det var Pär Lernström som ledde den senaste säsongen av ”Idol” och tillbaka i rutan är även juryn som består av Alexander Bard, Laila Bagge Wahlgren och Anders Bagge. Lernström sticker inte under stol med att ”Idol” förlorade i popularitet under sina sista säsonger, men ser inget problem i att programmet nu återvänder med samma laguppställning som senast.

– Det behöver inte vara så mycket nytt. Folk vill känna igen sig. Det som är nytt är deltagarna och det är de som gör "Idol" varje år.

”Publiken är djävligast”

Alexander Bard oroar sig inte över detaljer som hur många som tittar på programmet.

– Jag jobbar för musikbranschen och den är viktigare. TV 4:s problem är kanske att locka tittare. Mitt är att sitta i juryn, vara på riktigt och företräda branschen.

När ”Idol” sändes 2011 fick Bard hård kritik för sin hårda kritik av deltagarna. Den tuffa linjen är ingenting han ångrar eller tänker ändra på.

– Jag var tuff, men publiken är mycket hårdare. Jag bara talar om för deltagarna vad publiken kommer att reagera på. Oavsett vad jag själv tycker ska jag tala om vad publiken kommer att reagera på hos artisten. Mitt jobb är inte sätt att sitta där och vara jobbig, för det är publiken som är djävligast av alla.

Hit kommer ”Idol”

"Idols" auditionturné besöker fem städer under våren: 13/4 Stockholm, 21/4 Linköping, 27/4 Malmö, 4/5 Göteborg och 10/5 Sundsvall.

Programmet sänds under hösten, först auditionturnén och sedan med fredagsfinaler inför livepublik.

Karin "Kakan" Hermansson blir Pär Lernströms parhäst och följer med under auditionturnén.

Carl Cato/TT Spektra/Karin Dofs/TT Spektra

Publisert: