Mejla

Karolina Fjellborg

Jessica Almenäs på besök i tv-världens sista manliga bastion

Publicerad:
Uppdaterad:
Jessica Almenäs.
Foto: Kanal 5.
Jessica Almenäs.

TV-KRÖNIKA Pratbaserade kvällsprogram verkar vara ogenomträngligt manligt territorium.
Så hurra för att Jessica Almenäs släpps fram, om så bara för en stund, i "Breaking news".

Hatten av för Jessica Almenäs som djärvt hoppade på uppdraget att ratta Filip Hammars och Fredrik Wikingssons Kanal 5-format "Breaking news" under fyra veckors tid.

Det är stora, i alla fall ovanligt karakteristiska skor att fylla, och i en samtid där till och med sportjournalistiken håller på att bli jämställd, är den så kallade late night-genren tv:s kanske sista, till synes ogenomträngliga, manliga bastion.

Så det var oerhört välkommet att jobbet gick till Almenäs.

I "Breaking news med Jessica Almenäs" ska hon flankeras av fyra ambulerande komiker – Peter Magnusson, Johan Petersson, Mikael Tornving och David Batra – och i premiärprogrammet var det Tornving som satt vid hennes sida.

Starten var lite trög, då internationella mansdagen – som alltid är spark mot öppet mål att driva med eftersom alla dagar väl i princip är mansdagar – firades med tokiga klipp på män som gör klantiga saker. Sedan läste Tornving upp djurnyheter som inte var så roliga som de borde ha varit, och begravningen av "gott & blandat-metaforen" – med spade, gravsten och högtidlig musik – kan ha låtit vitsigare i teorin än vad den blev i praktiken.

Men det handlade väl egentligen mer om arbetet bakom kulisserna än om den nya programledaren, och när "Andra åket"-aktuella Felix Herngren och Jakob Setterberg kom till studion för att tävla i ett Norrlandsquiz blev det mer liv i tillställningen.

Som helhet var det en stabil treplussändning, med något lugnare tempo och lite mindre, eller i alla fall en annan sorts, energi.

Man har ju till exempel svårt att tro att de vanliga programledarna hade kunnat föra ett samtal med den gästande mäklaren Johan Carlsson utan att kommentera hans episka hår – en makalös frisyr med en sorts inbyggd hattliknande basker/kippa av hår, som helt enkelt inte var av denna världen.

Jag googlade karln och han är tydligen redan lite halvkänd för sitt hår, men för mig var det en nyhet som hade förtjänat en egen presentation...

Men Almenäs var överlag proffsig och taggad och lär klara av det här galant så länge redaktionen ger henne bra material att jobba med.

Och vem vet, en vacker dag kanske det inte bara är snubbar som Fredrik Skavlan, Robin Paulsson, Kristian Luuk, David Hellenius och Filip och Fredrik som får förtroendet att göra prat-tv på kvällskvisten.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:

LÄS VIDARE