Ace of Base

Bråken som krossade Ace of Base

Av: 

Andreas Hansson

TV

Bråken krossade Ace of Base.

Plötsligt byttes Jenny Berggren ut mot två nya sångerskor.

– Jag undrade: hur ska jag känna över detta? Ska jag känna ett svek, känna mig överkörd eller lämnad?, säger hon till Nöjesbladet.

De erövrade världen med sin musik.

Men sedan kom bråken att slita Ace of Base itu.

Bråken handlade om vart bandet skulle ta vägen härnäst, och hur musiken skulle låta. Jenny Berggren kände inte att hon fick vara med i låtskrivandet.

– Egentligen ville folk ha samma sak igen, men vi ville göra något nytt. Jag hade utvecklats åt ett annat håll, jag kände att de andra ville bestämma hur jag skulle sjunga, säger hon.

Systern Malin Berggren hoppade av redan innan 2007.

– Hon slutade efter ”Da Capo”-plattan. Hon gillade inte uppmärksamheten och att vara kändis, men hon stod ändå ut i 20 år för vår skull, säger Ulf Ekberg.

Byttes ut mot nya tjejer

Ulf och Jonas Berggren valde sedan att gå vidare utan Jenny.

Eller som Ulf ser på saken:

– Jenny valde att gå sin egen väg, hon ville satsa på solokarriären och vi ville att alla skulle ge 100 procent för bandet. Då sprack det, det är tråkigt, men enda sättet att gå vidare.

2010 kom femte skivan ”Golden ratio” där Jenny var utbytt mot Clara Hagman och Julia Williamson. En namnstrid tvingade dem att kalla sig ”Ace.of.base”.

– Jag undrade: hur ska jag känna över detta? Ska jag känna ett svek, känna mig överkörd eller lämnad? Jag kände nej jag ska känna kärlek. Jag ska älska dem, och det kan jag så det har jag fortsatt att göra. Jag ber för dem, säger Jenny Berggren.

– I efterhand var det väl bra att fansen fick musik, både från mig och från Ulf och Jonas. Jag funderar dock på vad tjejerna upplevde under den tiden.

Nya medlemmarna hatades

Clara Hagman beskriver världsturnén med Ace of Base som ett stort äventyr.

Men fansen delades upp i två läger: ett för och ett emot de nya medlemmarna.

– Alla fans var inte jättethrilled att det var två nya tjejer med, man fick leva med att inte vara välkomnad överallt. I början var det skrämmande. Jag var ju bara 18 år och folk skrev ganska hårda saker som ”du hör inte hemma här, bort med dig”. Men många tyckte också att det var kul att vi gjorde mer musik, säger Clara.

Ulf och Jonas förklarade om bakgrunden med bråken i bandet.

– Det var svårt för oss att ha en åsikt kring det. Ulf och Jonas tyckte att det var jobbigt och det har jag förståelse för. Men vi ville se framåt.

I dag gör hon egen musik under namnet ”Clara Mae” för att komma bort från Ace of Base-stämpeln.

Ulf Ekberg känner inte att skivan fick någon riktig chans.

– 2010 var den mörkaste tiden att släppa skivor. Universal hade 450 anställda i Tyskland och bara två jobbade med digitala sidan, det enda de kunde var att man skulle ha en Facebooksida. Då blir man trött, säger han.

Kommer aldrig spela ihop igen

Originalmedlemmarna hörs sporadiskt.

– Vi har en stor syskonkärlek och en liten arbetsrelation, jag vet inte om Ulf vet hur starka känslor jag känner för honoms, äger Jenny Berggren.

Både hon och Ulf Ekberg säger att det är helt uteslutet att Malin återvänder till gruppen, enligt Ulf är det dock inte uteslutet att Ace of Base kommer tillbaka med nytt material.

– Inga dörrar är stängda, men ska man göra det ska man göra det ordentligt. Så småningom kommer det suga i turnétarmen, man ska aldrig säga aldrig. Titta på Rolling Stones, de har lagt av typ hundra gånger.

ANNONS

Hitta dina favoriter bland hundratusentals ljudböcker - prova Nextory gratis i 30 dagar!

Extern länk från Nextory

Gå till kampanjen

Publisert:

LÄS VIDARE

Jenny Berggren: ”Jag hade allt men kände ingen frid”

ÄMNEN I ARTIKELN

Ace of Base

Jenny Berggren

Ulf Ekberg

Jonas Berggren

Så mycket bättre